OVERGREPSSAK: Tysfjord kommune i Nordland er sentrum for opprullingen av hundrevis av overgrepssaker. Foto: NTB Scanpix
OVERGREPSSAK: Tysfjord kommune i Nordland er sentrum for opprullingen av hundrevis av overgrepssaker. Foto: NTB ScanpixVis mer

151 overgrepssaker avdekket i Tysfjord - avviser at religion har hatt betydning

Både politiet og Den læstadianske forsamling avviser at religiøs tilhørighet har hatt betydning for overgrepene i Tysfjord. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I mediene har man gått langt i å anklage oss i å praktisere overgrep internt i forsamlingen. Jeg kjenner ikke til hendelser i Tysfjord-saken der personer som regelmessig oppsøker våre møter er anklaget for overgrep, sier talsmann for Den læstadianske forsamling, Stein Roald Bolle, til Vårt Land.

I politiets rapport om overgrepene heter det at de ikke har noen grunn til å tro at religiøs tilhørighet har betydning for overgrepene, «men vi ser i noen tilfeller at det har hatt betydning for politiets mulighet til å innhente informasjon om det som har skjedd».

Ifølge politiet har tilgivelse og «syndenes forlatelse» vært til hinder for åpenhet, men Bolle understreker at deres lære sier at en skal rette opp sine feil både overfor offer og samfunnet for øvrig:

– Så har det vært en utvikling som har gitt oss andre forutsetninger og kompetanse til å forstå og mistenke overgrep, enn det vi hadde for 20–30 år siden.

Ifølge forsamlingens retningslinjer skal man hjelpe både offer og overgriper til å få hjelp, skriver avisen. Det kan være i form av en anmeldelse eller kontakt med barnevernet, noe som ble påbegynt før Tysfjord-saken sprakk, men først etter at mange av overgrepene hadde funnet sted.

(NTB)