151 overgrepssaker avdekket i Tysfjord - avviser at religion har hatt betydning

Både politiet og Den læstadianske forsamling avviser at religiøs tilhørighet har hatt betydning for overgrepene i Tysfjord. 

OVERGREPSSAK: Tysfjord kommune i Nordland er sentrum for opprullingen av hundrevis av overgrepssaker. Foto: NTB Scanpix
OVERGREPSSAK: Tysfjord kommune i Nordland er sentrum for opprullingen av hundrevis av overgrepssaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– I mediene har man gått langt i å anklage oss i å praktisere overgrep internt i forsamlingen. Jeg kjenner ikke til hendelser i Tysfjord-saken der personer som regelmessig oppsøker våre møter er anklaget for overgrep, sier talsmann for Den læstadianske forsamling, Stein Roald Bolle, til Vårt Land.

I politiets rapport om overgrepene heter det at de ikke har noen grunn til å tro at religiøs tilhørighet har betydning for overgrepene, «men vi ser i noen tilfeller at det har hatt betydning for politiets mulighet til å innhente informasjon om det som har skjedd».

Ifølge politiet har tilgivelse og «syndenes forlatelse» vært til hinder for åpenhet, men Bolle understreker at deres lære sier at en skal rette opp sine feil både overfor offer og samfunnet for øvrig:

– Så har det vært en utvikling som har gitt oss andre forutsetninger og kompetanse til å forstå og mistenke overgrep, enn det vi hadde for 20–30 år siden.

Ifølge forsamlingens retningslinjer skal man hjelpe både offer og overgriper til å få hjelp, skriver avisen. Det kan være i form av en anmeldelse eller kontakt med barnevernet, noe som ble påbegynt før Tysfjord-saken sprakk, men først etter at mange av overgrepene hadde funnet sted.

(NTB)

Tysfjord-saken

 • Det er registrert til sammen 82 fornærmede og 92 mistenkte. De fornærmede er i alderen 4 til 75 år. De mistenktes alder strekker seg fra 10 til 80 år.
 • Noen av de mistenkte er også registrert som fornærmet i andre overgrepssaker.
 • Det er totalt 161 straffesaker, 151 omhandler seksuelle overgrep. Ti av sakene omhandler familievold, trusler eller brudd på varslingsplikten. Mer enn halvparten av sakene har en strafferamme på 21 års fengsel.
 • 106 saker er henlagt på grunn av foreldelse. Den eldste saken er fra 1953, den nyeste fra august 2017.
 • Det er tatt ut til sammen ti tiltaler, mot to personer, men politiet regner med at det blir tatt ut flere tiltaler i tiden som kommer. Den første saken gikk for Salten tingrett i oktober. I den andre saken er hovedforhandling berammet til januar 2018.
 • Nærmere 70 prosent av de fornærmede og mistenkte er lulesamer.
 • Gjennom avhør av de involverte kommer det fram at mange har tilknytning til den læstadianske menigheten – både de som tilhører det lulesamiske miljøet og andre.
 • 58 prosent av overgrepene har skjedd på vestsiden av Tysfjorden, mens 42 prosent av overgrepene har skjedd på østsiden av Tysfjorden.
 • Det er registrert 43 voldtektssaker – hvorav de fleste omfatter grove seksuelle overgrep mot barn og voksne.
 • 40 saker omhandler seksuell omgang med barn under 14 år – også i disse sakene er det snakk om grove seksuelle overgrep som etter dagens lovgiving anses som voldtekt.
 • (Kilde: Politiet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer