15,4 prosent stilling - 100 prosent jobb

Hjelpepleier Ragnhild Setalid (51) har 15,4 prosent stilling, kollega Gunhild Djuvet (43) har 13,5 prosent. Men begge jobber nesten full tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er bare to av de rundt 100000 arbeidstakerne som jobber deltid, men som ønsker å jobbe mer. Det bekymrer fagforeningene.

Ifølge Fagforbundet risikerer om lag 14000 av de 34000 hjelpepleierne i norske kommuner å ende opp som minstepensjonister.

Dette til tross for at de betaler til pensjonsordninger.

Årsak: De er ansatt i for liten stilling.

- Tar det som kommer

- Veldig mange har det slik som oss. Vi må ta det som kommer. Du må bare ta de vaktene du får, og kan ikke planlegge, sier Ragnhild Setalid (51), som jobber som hjelpepleier ved Tokke helsesenter i Telemark.

Dette skjer samtidig som eldreomsorgen sliter med å få nok hjelpepleiere.

Ragnhild Setalid var ferdig utdannet hjelpepleier i fjor sommer. Ved jul ble hun fast ansatt - i 15,4 prosent stilling.

Det tilsvarer jobb hver tredje helg. Deretter fikk hun et vikariat på 50 prosent og så et vikariat på 80 prosent fram til i høst. Når de midlertidige stillingene går ut, blir det ny runde med søknader og ekstravakter.

- Jeg har vært heldig som fikk vikariatet. Men jeg vet ikke hva som skjer når de går ut.

Dermed vet hun heller ikke hvor mye hun tjener fra år til år. Det kan gå ut over pensjonen.

- Når jeg går i så liten stilling, mister jeg pensjonspoeng. Jeg håper hele tida at det skal bli en endring, sier Setalid.

Sliter ut

Med vikariatet og ekstravakter anslår hjelpepleieren at hun jobber så godt som full jobb. Men denne ordningen sliter på ansatte og pasienter, som hele tida møter nye fjes, tror telemarkingen.

- Det er slitsomt, for det er så uforutsigbart, sier alenemoren.

Gunnhild Djuvet (43) er enig. Hun har en fast stilling på 13,5 prosent, men går nå i et 50-prosent-vikariat.

- Det er nokså uholdbart, for du vet aldri når du skal på jobb. Det blir utrolig mange sykemeldinger når folk kjøres så hardt, sier Djuvet.

Likestilling

For seksjonsleder Kjellaug Blake i Fagforbundet er deltidsproblemene også et likestillingsspørsmål.

- Det er skiftarbeid også på mannsdominerte arbeidsplasser. Men det finnes nesten ikke deltid der. Der er det en selvfølge å få jobbe heltid, sier Blake.

Ifølge deres beregninger må en hjelpepleier som jobber på dagtid arbeide i 69 prosents stilling for ikke å ende opp som minstepensjonist.

EN BRØKDEL: Ragnhild Setalid (til venstre) og Gunhild Djuvet er hjelpepleiere med hver sin brøkdel av en stilling. Takket være vikariater og ekstravakter jobber de nesten 100 prosent. Her med pasient Gjermund Midtbø.