DYR SVENSKE: Dette frimerket er verdens dyreste og mest sjeldne. Det skulle den skolegutten som fant det på bestemors loft i 1885 ha visst før han solgte det til en samler for sju skarve kronor. Foto:  EPA/MARTIAL TREZZINI/SCANPIX
DYR SVENSKE: Dette frimerket er verdens dyreste og mest sjeldne. Det skulle den skolegutten som fant det på bestemors loft i 1885 ha visst før han solgte det til en samler for sju skarve kronor. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/SCANPIXVis mer

155 år gammel trykkfeil gjør denne svensken dyrest og mest sjelden

Både selgeren, budgiverne og prisen holdes hemmelig under helgens auksjon i Geneve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I pinsehelgen skjer det store ting i filatelistenes verden. Det som trolig er verdens mest sjeldne og verdifulle frimerke skifter trolig eier under en svært hemmelighetsfull auksjon i Geneve.

Det er det det svenske frimerket «Treskilling Gul» som skal under hammeren. Da det gikk i trykken i 1855 var det meningen at frimerket skulle bli grønt. Men trøbbel med fargemiksen førte til en liten serie gule treskillingsmerker. Og den du ser bilde av her er så vidt man vet det eneste eksemplaret som fremdeles eksisterer.

Dette svenske frimerket har ikke bare en sagnomsust status blant frimerkesamlere, men er en av verdens mest verdifulle gjenstander hvis man setter en kilopris, melder nyhetsbyrået AP.

Sist gang det 0,02675 gram tunge frimerket offisielt skiftet eier ble prislappen 2,875 millioner sveitsiske francs, eller omlag 13 millioner kroner. Det var i 1996.

(For ordens skyld: Kiloprisen blir da svimlende 486 milliarder kroner)

Temmelig hemmeligFrimerket skal ha skiftet eier minst en gang siden da, men hvem som i dag har det i sin besittelse har forblitt en hemmelighet.

- Dette merket har alltid vært myteomspunnet. Jeg kunne ikke en gang gjettet på hvem som har det nå, sier en av USAs fremste frimerkeeksperter Robert Odenweller til nyhetsbyrået AP.

Hva prisen blir under helgens auksjon kan forbli en hemmelighet hvis kjøperen velger det. Det er nemlig bare et knippe hemmelige budgivere som auksjonarius David Feldman har sjekket og gått god for som via telefon får by på frimerket.

Alle involverte har avgitt taushetsløfte, men den som til slutt får kjøpe frimerket vil selv kunne bestemme om identitet og pris skal avsløres.

Tvunget til å selge?- Jeg håper på en ny rekord, sier Feldman, som også overvar salget i 1996. Overfor AP letter han litt på sløret i forhold til dagens eier, der han antyder at økonomiske problemer har fremtvunget salget av det sagnomsuste gule treskillingsmerket.

- Jeg kan avsløre at den nåværende eieren ga frimerket som sikkerhet - en økonomisk forsikring. Dette salget er realiseringen av denne forsikringen, sier han til AP.

Funnet av skoleguttDet sies at en svensk skolegutt, Georg Wilhelm Backman, fant frimerket i 1886 da han rotet gjennom besteforeldrenes gamle brev på loftet. Men om det virkelig stemmer er usikkert ettersom denne historien er såpass lik den som sies om det svenske frimerkets «erkerival», den såkalte «1 cent Magenta» fra Britisk Guiana trykket i 1856.

Også dette frimerket regnes som eneste av sitt slag, men ettersom det har vært innelåst i et velv siden 1980 står verdien fortsatt på datidens salgssum - en million dollar - betalt av kjemiarvingen John du Pont. Ettersom eieren i dag soner 13-30 år i fengsel for å ha skutt og drept vennen og OL-mesteren David Schultz i sin egen oppkjørsel, kan «1 cent Magenta» forbli i velvet en god stund til.

Like dramatisk er ikke historien til den svenske treskillingen selv om den har vært innom mange legendariske frimerkesamlere opp gjennom tiden. Mest dramatisk var det kanskje på 70-tallet da det svenske postmuseet plutselig hevdet at frimerket måtte være falskt.

Men påstanden ble trukket tilbake etter at to ulike ekspertgrupper fastslo at frimerket er ekte feilvare. Etter det har den stort sett satt ny prisrekord hver eneste gang det har skiftet eier.

REKORD: Den gule svenske treskillingen har satt flere prisrekorder, sist i 1996 da den ble solgt for omlag 13 millioner kroner. Foto: Pascal Volery REUTERS/Scanpix
REKORD: Den gule svenske treskillingen har satt flere prisrekorder, sist i 1996 da den ble solgt for omlag 13 millioner kroner. Foto: Pascal Volery REUTERS/Scanpix Vis mer