Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

155 land undertegner Paris-avtalen i dag

Ny rekord i New York.

PARISAVTALEN:  Rekordmange land ventes å undertegne den nye klimaavtalen når den legges fram for signering i New York.
Representanter for opptil 155 land kommer til  Her applauderer den franske presidenten Francois Hollande, utenriksminister Laurent Fabius,FNs klimasjef Christiana Figueres og generalsekretær i FN Ban ki-Moon etter at klimaavtalen var ferdigforhandlet i Paris i desember. Foto: AP Photo/Francois Mori
PARISAVTALEN: Rekordmange land ventes å undertegne den nye klimaavtalen når den legges fram for signering i New York. Representanter for opptil 155 land kommer til Her applauderer den franske presidenten Francois Hollande, utenriksminister Laurent Fabius,FNs klimasjef Christiana Figueres og generalsekretær i FN Ban ki-Moon etter at klimaavtalen var ferdigforhandlet i Paris i desember. Foto: AP Photo/Francois Mori Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Representanter for opptil 155 land kommer til å undertegne avtalen under seremonien fredag, ifølge FN.

Det blir i så fall det høyeste antallet land som noen gang har signert en internasjonal avtale den første dagen den legges fram for undertegning. Havrettskonvensjonens gamle rekord på 119 signaturer fra 1982 står for fall.

- Dette er et tydelig tegn på at beslutningstakerne har tatt innover seg at det haster å møte klimatrusselen, sa Frankrikes miljøminister Ségolène Royal før hun satte kursen mot New York.

Toppledere blir hjemme Regjeringen i Frankrike, som var vertskap for klimatoppmøtet i desember, har forsøkt å få flest mulig stats- og regjeringssjefer til å delta under seremonien.

De er invitert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og også han har prøvd å lokke flest mulig av dem til New York.

Mange av de politiske topplederne har likevel valgt å bli hjemme og i stedet sende andre representanter for sine land. Kina og USA, som til sammen står for over 40 prosent av verdens CO2-utslipp, stiller med visestatsminister Zhang Gaoli og utenriksminister John Kerry.

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) har prioritert å reise til New York, og det er klimaminister Vidar Helgesen (H) som skal undertegne klimaavtalen på vegne av Norge.

Frankrikes president François Hollande vil imidlertid være til stede, og til sammen vil rundt 60 stats- og regjeringssjefer delta, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Må godkjennes Hovedmålsettingen i Parisavtalen er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, og aller helst under 1,5 grader.

Før avtalen ble vedtatt, hadde over 180 land levert inn frivillige nasjonale utslippsmål. I teksten står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.

Signeringen av avtalen er ett skritt på veien mot å sørge for at den formelt trer i kraft. Det skjer først når minst 55 land som til sammen står for minst 55 prosent av de globale klimautslippene, har ratifisert eller formelt godkjent den.

Denne prosessen kan ta tid, siden teksten i mange land må behandles og godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Likevel mener flere kommentatorer det er mulig at avtalen vil tre i kraft allerede i år eller neste år - noe som vil være tidligere enn først antatt. Både USA og Kina har sagt at de formelt vil godkjenne Parisavtalen i løpet av året.

Til sammen har 163 land sagt at de vil være representert under seremonien i New York. Det betyr at noen av dem ønsker å delta i feiringen av avtalen, selv om de ikke føler seg helt klare til lå undertegne den.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart