156 sier hysssj

SV er alene om å stille kritiske spørsmål til regjeringen etter «Lamark-saken», som har resultert i sju utvisningssaker fra Norge og Russland. Men partiet får ikke svar. Regjeringen har full støtte fra alle de øvrige 156 stortingsrepresentantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De andre partiene finner ingen grunn til å få belyst POTs arbeidsmetoder og uklarhetene som har dukket opp i kjølvannet av Lamark-saken.

Dagbladet kontaktet i går Ap-leder Thorbjørn Jagland for å få svar på følgende spørsmål:

- Mener du at de siste dagenes avsløringer av Lamark-saken er et bevis på at arbeidet med å rydde opp i de hemmelige tjenester - gjennom Lund-kommisjonens undersøkelser og rapport - har vært vellykket?

Vendepunktet

Svaret fra Jagland lyder slik:

- Jeg finner det ikke riktig å ta opp denne saken nå. Jeg venter med å svare på spørsmål knyttet til POT til Danielsen-utvalget legger fram sin rapport om 14 dager.

Etter regjeringsskiftet har kritikken av overvåkingspolitiets arbeid fordunstet. Det er ikke lenge siden situasjonen var en helt annen.
Da dannet Høyre, sentrumspartiene og SV en allianse mot Ap og forlangte en utlufting av de hemmelige tjenester og Ap's mangeårige samarbeid med disse.

Etter først å ha protestert mot at Stortinget oppnevnte sin egen granskningskommisjon, støttet etter hvert Thorbjørn Jagland dette arbeidet. Han foreslo blant annet at Berge Furre skulle bli medlem av kommisjonen.

Jagland markerte en klar holdning da det viste seg at POT hadde foretatt undersøkelser rundt Berge Furre i den tida han var kommisjonsmedlem. Jagland viste da en handlekraft som mange siden har kritisert ved å la tidligere justisminister Grete Faremo ta det politiske ansvaret og forlate regjeringen.

Nå ser den gamle orden ut til å være gjenopprettet i sikkerhetspolitiske spørsmål. SV står alene igjen på valen med ubesvarte spørsmål. Regjeringen, Høyre og Ap toer alle sine hender.

Avvist

Gårsdagens spørretime på Stortinget viser hvilken stemning som råder. SV-leder Kristin Halvorsen ønsket å få svar på aktuelle spørsmål knyttet til agentsaken.

Hun nådde ikke fram fordi statsminister Kjell Magne Bondevik på forhånd hadde plukket ut fire statsråder til ukas muntlige spørretime.

Ingen av dem har hatt noe med POT-saken å gjøre. Landbruksminister Kåre Gjønnes, som ble bedt om å svare, hadde lite å si. Og Halvorsens forsøk på oppfølging ble klubbet ned av stortingspresident Hans J. Røsjorde (Frp).

Halvorsen finner det oppsiktsvekkende at ingen av de øvrige 156 stortingsrepresentantene ønsker nærmere informasjon om en brennhet sak med store utenrikspolitiske konsekvenser.
I den offentlige krangelen mellom agent Lamark og POT-sjef Per Sefland henger flere ubesvarte spørsmål i lufta.

På Stortinget viser alle partier - med unntak av SV - til at POT-saken er regjeringens ansvar. Slik begrunner de sin taushet.