1.560 ønsker fedmeoperasjon

Trolig får kun 255 av dem hjelp i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tallet på nordmenn som venter på operasjon mot sykelig overvekt vokser stadig. Totalt venter nå 1.560 nordmenn på fedmeoperasjon, men bare 255 av dem kan håpe på å få hjelp i år, melder Adresseavisen.

Tallene kommer frem i en ny rapport som inneholder retningslinjer for det videre nasjonale arbeidet med behandling av fedme og er utarbeidet under ledelse av Helse Midt-Norge.

- Vi regner med at det fortsatt er betraktelig mange flere som ønsker operasjon, men ikke er klar over muligheten, sier overlege Ronald Mårvik ved St. Olavs hospital til avisa.

Helse Midt-Norge ligger best an når det gjelder ventelistene. I denne regionen står 200 i kø, og man regner med at 80 kan få hjelp i løpet av året. I Helse-Sør venter 500, men bare 40 kan regne med operasjon.

- Vi ligger best an fordi vi har satset mye på dette, og kom i gang med arbeidet lenge før de andre sykehusene i landet, sier Mårvik.

Likevel vokser køene også her.

Mer enn 20.000 nordmenn lider i dag av sykelig overvekt, skriver NTB. Ifølge Mårvik er over halvparten sykemeldt eller uføretrygdet.

Bare noen få sykehus i Norge utfører slankeoperasjoner i dag. Norges første slankefarm ble opprettet i Romsdal i fjor høst, etter modell fra det danske slankesenteret Ebeltoft kursenter, kjent fra TV.

VENTER PÅ HJELP: Overvektige i Norge venter på slankeoperasjon.