Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

158 pasienter rammet av monsterbakterie

Dødsfall ved Haukeland universitetssykehus kan skyldes bakterie som ikke lar seg stanse av antibiotika.

KAN GI ALVORLIGE INFEKSJONER: Haukeland universitetssykehus kjemper mot landets første utbrudd av sykehusbakterien VRE. 
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
KAN GI ALVORLIGE INFEKSJONER: Haukeland universitetssykehus kjemper mot landets første utbrudd av sykehusbakterien VRE. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste året er 158 pasienter på Haukeland universitetssukehus blitt rammet av en multiresistent bakterie som kan gi alvorlige infeksjoner, skriver BA.

Utbruddet av vankomycinresistente enterokokker (VRE) er det første i Norge, og den motstandsdyktige sykehusbakterien kan allerede ha krevd menneskeliv.

- Det er to pasienter som har fått en alvorlig infeksjon i form av blodforgiftning. Den ene døde, mens den andre ble frisk. Disse pasientene var i utgangspunktet alvorlig syke, sier overlege Dorthea Oma ved Senter for smittevern ved Haukeland universitetssykehus til BA.

Ufarlig for folk flest - Det er riktig at 158 pasienter ved sykehuset er blitt rammet av VRE i større eller mindre grad, sier Oma til Dagbladet.

Legen understreker at enterokokkene er ei nokså harmløs bakteriegruppe for de fleste. Det er allerede alvorlig syke som kan få livstruende infeksjoner utløst av VRE.

Haukeland universitetssykehus sier de har iverksatt omfattende smitteverntiltak for å hindre spredning av motstandsdyktige bakterier.

VRE er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika, og er derfor svært vanskelig å behandle.

I løpet av siste halvår har sykehuset måttet stenge avdelinger på grunn av denne sykehusbakterien.Prøver blir tatt ukentlig, og smittede pasienter blir isolert for å hindre spredning, skriver BA.

Ukjent årsak Sykehuset kjenner ikke årsaken til bakterieutbruddet, men er ikke overrasket.

- VRE har vært et betydelig problem på svenske sykehus de siste åra, sier Dorthea Oma til Dagbladet.

Rådgiver Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet sier til BA at forekomsten av motstandsdyktige sykdomsfremkallende bakterier har økt i verden de siste åra, samtidig som utviklingen av nye, virksomme antibiotikatyper nesten er stoppet opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media