Rapport:

16 000 kan ha dødd av «lockdown»

For hver tredje coronadødsfall i Storbritannia, forårsaket nedstengningen to nye dødsfall, ifølge en ny rapport.

LONDON: Ambulansearbeider i maske og hansker avbildet på utsiden av St. Thomas sykehus i London. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
LONDON: Ambulansearbeider i maske og hansker avbildet på utsiden av St. Thomas sykehus i London. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Som følge av coronaviruset har hele verden stengt ned. Storbritannia har vært i «lockdown» i flere måneder, og den siste måneden har det vært påbud om å bruke munnbind i butikker.

Nå skriver Storbritannias statistiske byrå (ONS) og regjeringsanalytikere i en rapport at den nasjonale nedstengningen indirekte kan ha forårsaket ytterligere 16 000 dødsfall på to måneder i England, ifølge Sky News.

Rapporten hevder at vanskeligheter med å få medisinsk hjelp, og redsel for å oppsøke sykehus sannsynligvis var årsaker til de ytterligere dødsfallene.

CORONA: Christofer Kalajo ble alvorlig syk av covid-19, og ved flere anledninger var han usikker på om han ville overleve. Video: Jeanette N. Vik. Foto: Privat. Vis mer

- Døde ikke av viruset

Analysene antyder at det var 38 500 dødsfall i England knyttet til coronaviruset mellom mars og 1. mai.

Ifølge kanalen konkluderer rapporten imidlertid med at 41 prosent av disse dødsfallene var et resultat av savnet medisinsk behandling, snarere enn selve coronaviruset.

Av de 16 000 bekreftede dødsfallene var 6000 et resultat av en markant nedgang i akuttinnleggelser, ifølge rapporten.

Ytterligere 10 000 dødsfall skal ha skjedd i pleiehjem fordi pasientene hadde blitt utskrevet fra sykehus eller fordi de ikke ønsket å bli overført til sykehuset.

Rapporten viser også at 2500 liv kunne ha vært reddet om folk hadde levd et sunnere liv under karantenen.

Fant døde etter to uker

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan flere titalls personer som har dødd hjemme med covid-19, har ligget i opptil to uker før de ble funnet.

Legene som gransket de mange dødsfallene, advarte i den britiske avisa The Guardian om det de kaller en «epidemi av ensomhet» under isolasjonsperioden i Storbritannia.

- Covid-19-pandemien skaper også en epidemi av ensomhet, ikke bare for eldre mennesker, sa professor Martin Marshall, leder for den britiske legeforeningen Royal College of General Practitioners den gang.

De døde hadde blitt funnet etter at noen i familien, en venn eller en nabo har reagert. I mange tilfeller har den døde ligget så lenge at kroppen er begynte å gå i oppløsning.

Så langt har over 41 000 personer mistet livet som følge av pandemien i England. Over 264 000 personer er bekreftet smittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer