NORSK ØVELSE: Cold Response 2014 er en norsk øvelse, hvor Norge inviterer nasjoner for å øve på høyintensive kriseoperasjoner under krevende vinterforhold. Øvelsen pågår fra 7.-21. mars, men hovedaktiviteten skjer i tidsrommet 12. til 19. mars. Foto: Forsvarets mediesenter
NORSK ØVELSE: Cold Response 2014 er en norsk øvelse, hvor Norge inviterer nasjoner for å øve på høyintensive kriseoperasjoner under krevende vinterforhold. Øvelsen pågår fra 7.-21. mars, men hovedaktiviteten skjer i tidsrommet 12. til 19. mars. Foto: Forsvarets mediesenterVis mer

16 000 soldater fra 15 land samles som planlagt i Nord-Norge neste uke

- Cold Response 2014 påvirkes ikke av konflikten mellom Russland og Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cold Response 2014 er en øvelse som involverer alle forsvarsgrenene og som gjennomføres i Norge annet hvert år. Målet er å trene på krisesituasjoner under krevende vinterforhold.

Øvelsen starter fredag denne uka, og varer til 21. mars, oppgir forsvaret på sine nettsider.

Den pågående konflikten mellom nabolandet Russland og Ukraina, vil verken påvirker eller prege øvelsen. Det oppgir pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen overfor Dagbladet.

- Det vil ikke endre øvelsen. Dette en øvelse som er blitt planlagt i lang tid, og den vil gjennomføres i henhold til planleggingsprosessen, sier Moen.

- En provokasjon Under forrige Cold Response-øvelse i 2012 uttalte flere russiske eksperter at øvelsen kunne oppfattet som en provokasjon.

- Øvelsen kunne like godt ha vært holdt på Canadisk territorium, uttalte Vladimir Yevseyev fra senteret for internasjonal sikkerhet ved Institute of Global Economy and International Relations ifølge Barentsobserver.

- Likevel, øvelsen blir holdt i Norge og Sverige, nært grensen til Russland. Det kan dermed bli sett på som en provokasjon. Russland har all grunn til å være bekymret, sa Yevseyev videre.

- Tydeligvis, gjennom å vise muskler, vil NATO øke sin geopolitiske og diplomatiske posisjon i området. Militærøvelsen finner sted mens NATO øker aktiviteten i Arktis. Dette har å gjøre med delingen av naturressursene som skal skje i området, sa redaktør i avisen National Safety, Igor Korotchenko i 2012 ifølge Barentsobserver.

- Ingen reaksjoner Ifølge pressetalsmann Moen har de ikke fått noen liknende reaksjoner i forbindelse med årets øvelse.

PRESSETALSMANN: Pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen. Foto: FOH / Forsvarets mediesenter
PRESSETALSMANN: Pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen. Foto: FOH / Forsvarets mediesenter Vis mer

 - Vi har tatt alle forhåndsregler for at ingen skal oppleve øvelsen som en provokasjon. Alle aktører som skal informeres er informert. Dette er en åpen øvelse som vi verken har intensjoner om å kamuflere eller provosere noen med, sier Moen til Dagbladet.

Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo understreker overfor Dagbladet at øvelsen som starter nå er en ordinær øvelse som alle land med et forsvar arrangerer.

- Dette er planlagte øvelser. Det ville vært oppsiktsvekkende om den ikke ble arrangert. Cold Response har absolutt ingen tilknytning til situasjonen i Russland nå, sier Haaland Matlary til Dagbladet.

Totalt er det ventet at 16 000 soldater fra 15 land, samt Nato-styrker inntar nordre Nordland, Sør-Troms og Indre Troms de neste ukene.

- Militære attacher fra en rekke land, inkludert Russland, vil besøke øvelsen, sier Forsvarets operative hovedkvarters pressetalsmann, Moen.

- Det har også skjedd på tidligere øvelser, fortetter han.

- En spennende øvelse Under øvelsen skal soldatene øve på krise- og krigssituasjoner under krevende vinterforhold.

- Det er enestående utfordring. Klimaet gjør at soldatene kan tilegne seg militære ferdigheter under til dels krevende vinterforhold. Det blir en spennende øvelse for alle, hvor mange nasjoner opererer sammen. Det er viktig å bli kjent på tvers av nasjonale grenser og avdelingsvis, sier pressetalsmannen.

16 000 SOLDATER. 16 000 soldater fra 15 nasjoner vil øve i nord-norske vinterforhold fra Tjeldsund i sør, til Finnsnes i nord. Foto: Johannes Roaldsen Fürst / Hæren
16 000 SOLDATER. 16 000 soldater fra 15 nasjoner vil øve i nord-norske vinterforhold fra Tjeldsund i sør, til Finnsnes i nord. Foto: Johannes Roaldsen Fürst / Hæren Vis mer

Grunnen til at Cold Response er blitt så populær blant de deltakende landene, er de unike omgivelsene og treningsforholdene Nord-Norge kan tilby, skriver generalløytnant Morten Haga Lunde på Forsvarets nettsider.

- Kanskje er vi ikke vant til å se på våre store snømengder og isende kulde som «turistattraksjoner», men for mange av våre allierte er slike erfaringer svært nyttige. Å vite at du behersker også slike forhold, gir nødvendig kompetanse og selvtillit om det en gang blir alvor. Og for Norge gir det trygghet at de som en dag kanskje må komme oss til hjelp, vet hva de møter og hvordan de skal opptre, skriver Lund.

- Ingen er blitt nektet Om lag 7000 utenlandske soldater vil delta på Cold respons 2014.

- Dette er en nasjonal øvelse som Norge arrangerer, men der vi inviterer andre nasjoner til å delta, sier Moen.

- Er det noen land som ikke har fått lov til å delta?

 - Det er ingen land som er blitt nektet å delta på øvelse Cold Response 2014.

I tillegg til Norge deltar Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Irland, Latvia, Litauen, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Sveits, USA, Tyskland, og Storbritannia.

Avdelingene som deltar på øvelsen kommer fra sjø-, luft-, land- og spesialstyrker.

- Unik mulighet Cold Response er en viktig øvelse for Norge og våre allierte, skriver generalløytnant Morten Haga Lunde i en pressemelding i dag.

-  Øvelsen gir de allierte en unik mulighet til å trene under krevende forhold i et område med stor fleksibilitet. I tillegg til utfordringer knyttet til vær og klima, gir samtreningen nyttig erfaring og trening i språk og prosedyrer, heter det videre.

- Felles språk er en forutsetning for å lykkes. På denne øvelsen går alt av sambandstrafikk på engelsk. For mange er det første gang de samarbeider med enheter fra andre nasjoner, dette gir god trening og erfaring, sier Lunde.

Generalen fremhever at Forsvaret bruker store ressurser på å unngå skader på miljø og omgivelser. Soldater og befal er pålagt å vise hensyn. ­­­

-VIKTIG ØVELSE: Cold Response er en viktig øvelse for Norge og våre allierte, skriver generalløytnant Morten Haga Lunde i en pressemelding i dag.
 Foto: Haakon Eikesdal
-VIKTIG ØVELSE: Cold Response er en viktig øvelse for Norge og våre allierte, skriver generalløytnant Morten Haga Lunde i en pressemelding i dag. Foto: Haakon Eikesdal Vis mer