ØDELAGT: En ansatt i Leger Uten Grenser ser på skadene etter det amerikanske luftangrepet mot organisasjonen sykehus i Kunduz i Afghanistan. Foto: AP Photo/Najim Rahim, File
ØDELAGT: En ansatt i Leger Uten Grenser ser på skadene etter det amerikanske luftangrepet mot organisasjonen sykehus i Kunduz i Afghanistan. Foto: AP Photo/Najim Rahim, FileVis mer

16 amerikanske soldater pekes ut som ansvarlige for bombingen av et Leger Uten Grenser-sykehus

42 mennesker ble drept, men soldatene slipper rettssak, ifølge Los Angeles Times og Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 42 mennesker ble drept, og flere titalls ble skadd i et amerikansk luftangrep mot et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz i Afghanistan 3. oktober i fjor. De drepte var helsepersonell, pasienter og andre afghanere.

Pentagon har erkjent at årsaken til hendelsen etter all sannsynlighet skyldtes en menneskelig feil. Etterforskningen til det amerikanske forsvaret skal nå være klar og det er ventet at resultatet blir offentliggjort i dag, ifølge Los Angeles Times og Reuters.

Resultatet er ifølge begge mediene at det amerikanske forsvarsdepartementet har «disiplinert» 16 soldater, som de mener er ansvarlige for luftangrepet mot sykehuset til den humanitære organisasjonen. Imidlertid vil ingen bli siktet for kriminelle forhold, sier kilder til L.A. Times.

- Krigsforbrytelse Leger Uten Grenser, som blant annet har vunnet Nobels fredspris for sin innsats i krigssoner, har tidligere omtalt hendelsen som «sannsynligvis en krigsforbrytelse», men vil vente med å kommentere saken ytterligere.

- Vi har ingen kommentar til dette før etterforskningen blir offentliggjort, sier pressetalsmann for Leger Uten Grenser i USA, Tim Shenk, til Dagbladet.

Han ønsker heller ikke å kommentere hvorvidt den humanitære organisasjonen allerede er blitt orientert om innholdet i etterforskningen.

Blant de 16 disiplinerte er en tostjerners general, personell i luftforsvaret og spesialstyrker fra hæren. Én offiser ble suspendert og sendt ut av Afghanistan. Andre fikk mindre straffer, ifølge Los Angeles Times. Seks ble sendt til rådgivning. Sju fikk reprimandebrev og to ble beordret til å treningskurs. For flere av dem kan straffen være så alvorlig at den militære karrieren i praksis er over.

Forbudt mål Det er ventet at general Joseph Votel, som leder USAs sentralkommando, vil offentliggjøre resultatet av Pentagons etterforskning fredag, og at det amerikanske forsvaret også vil legge ut en 3000 sider lang etterforskningsrapport om hendelsen. Ifølge Reuters vil rapporten konkludere med at hendelsen var en tragisk feil.

Leger Uten Grenser har opplyst at sykehuset var tydelig merket som sykehus, og en rekke internasjonale hjelpeorganisasjoner har krevd at de ansvarlige blir stilt for retten. Pentagon har også erkjent at Leger Uten Grenser gjentatte ganger hadde informert amerikanske og afghanske myndigheter om den nøyaktige beliggenheten til sykehuset. Det var også market i amerikanske militære lister som et forbudt mål.

Ifølge Leger Uten Grensers rapport ble folk skutt fra lufta mens de forsøkte å flykte unna.

Amerikanske militære har siden sagt at de trodde de angrep en bygning 300 meter unna hvor flere Taliban-krigere skal ha befunnet seg. Det er imidlertid uklart hvorfor de fortsatte å angripe sykehuset i nesten én time mens representanter for hjelpeorganisasjonene i Kabul og Washington D.C. desperat forsøkte å få dem til å stoppe.

- Omfanget av skadene etter at prosedyrer ikke ble fulgt i Kunduz, framstår som grov uaktsomhet som åpner for å stille noen kriminelt ansvarlig, sier leder for nonprofit-organisasjonen Leger For Menneskerettigheter, Donna McKay,  i et brev til Det hvite hus og Pentagon.

Amnesty International gjør det klart i en uttalelse at de er svært bekymret for Pentagons «tvilsomme historie med å etterforske seg selv». Menneskerettighetsorganisasjonen krever derfor en uavhengig etterforskning for å vurdere om noe kriminelt har funnet sted, skriver Los Angeles Times.

- At folk holdes ansvarlig er viktig, og det er noe som er blitt kommunisert til den militære ledelsen, sier pressetalsmann i Det hvite hus, Josh Earnest torsdag om saken.

Ba om unnskyldning USAs president, Barack Obama, ringte både til Afghanistans president og Leger Uten Grenser i fjor høst for å be om unnskyldning etter hendelsen.

Da den amerikanske generalen John W. Nicholson overtok komandoen i Afghanistan i mars, reiste han til Kunduz der sykehuset lå.

- Som kommandør ønsket jeg personlig å komme til Kunduz og stå foran familiene og menneskene i Kunduz for å gi en dyp beklagelse for hendelsene som ødela sykehsuet og forårsaket døden til sykehusansatte, pasienter og familiemedlemmer. Jeg sørger med dere for deres tap og lidelse. Ydmykt og respektfullt ber jeg om deres tilgivelse, sa Nicholson, ifølge RT.

BA OM TILGIVELSE: Den amerikanske generalen John W. Nicholson tok over kommandoen i Afghanistan. Han reiste da til Kunduz fo å be om tilgivelse etter luftangrepet som tok livet av 42 mennesker. REUTERS/Stringer
BA OM TILGIVELSE: Den amerikanske generalen John W. Nicholson tok over kommandoen i Afghanistan. Han reiste da til Kunduz fo å be om tilgivelse etter luftangrepet som tok livet av 42 mennesker. REUTERS/Stringer Vis mer