FORTSATT PÅ GUANTANAMO: Khalid Sheikh Mohammed og fire andre terroranklagede. Foto: AP Photo / REUTERS / Sara K. Schwittek
FORTSATT PÅ GUANTANAMO: Khalid Sheikh Mohammed og fire andre terroranklagede. Foto: AP Photo / REUTERS / Sara K. SchwittekVis mer

9/11-terroren

16 år har gått siden 11. september-angrepene. «Mesterhjernen» er ennå ikke dømt

- At denne saken ikke framkaller mer sinne, er uforståelig, sier advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): George W. Bush satt helt stille i det lille klasserommet.

En rådgiver hadde nettopp fortalt ham at et fly hadde krasjet inn i World Trade Center, noe barna foran han var totalt uvitende om.

Så kom stabssjef Andrew Card inn i rommet. Han fortalte at enda en høyblokk hadde blitt angrepet.

- Jeg reagerte med sinne, fortalte den tidligere presidenten overfor National Geographic om dagen der 2997 mennesker, deriblant 19 kaprere om bord i de to flyene, mistet livet.

FRA TIDLIG KONSTRUKSJON: Fler hundre tusen bilder er blitt tatt av World Trade Center i New York fra 2004 til 2015. Video: EarthCam / youtube Vis mer Vis mer

Ingen dømt for angrepet

Seksten år etter er ingen blitt dømt.

Ikke engang Khalid Sheikh Mohammed - mannen omtalt som arkitekten bak 11. september-angrepet.

Al-Jazeera skriver at Mohammed og fire andre mistenkte terrorister befinner seg i USAs beryktede fengsel på Guantanamo Bay. Og saken mot dem ser ikke ut til å nærme seg en avslutning - til tross for at den etter planen skal opp i 2019.

- At denne saken ikke framkaller mer sinne, er uforståelig. Ifølge myndighetene er det snakk om hovedmannen bak terrorangrepet, samt flere andre sentrale personer som bidro til å gjennomføre det, sier Shayana Kadidal, en advokat som tok på seg mange saker i forbindelse med terroraksjonen, til Al-Jazeera.

Tortur i avhør

Straffeforfølgelsen er blitt forsinket av flere grunner.

Kjersti Lohne, postdoktor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo (UiO), har intervjuet advokater med klienter på Guantanamo Bay.

På spørsmål om hva som er årsaken til den tidkrevende prosessen, trekker Lohne fram at fangene på Guantanamo ikke behandles som vanlige tiltalte.

De befinner seg på Cuba, og har ikke de samme rettighetene som amerikanske statsborgere. Samtidig er de under ansvaret til en militærkommisjon.

- Den ordningen har vært problematisk. Den nåværende utgaven av kommisjonen etterfølger tidligere utgaver som er blitt erklært ukonstitusjonelle, sier Lohne til Dagbladet.

Liten tilgang på klienter

- Om høyesterett godkjenner den nåværende utgaven, er ennå uklart, legger hun til, og beskriver en rekke forhold som skiller ordningen fra normal rettspraksis.

Blant disse er advokatenes manglende tilgang på klientene sine.

Der forsvaret tidligere ikke fikk møte disse i det hele tatt, må de nå være fysisk til stede på Guantanamo Bay for å gjennomføre samtaler.

- Advokatene har også veldig begrenset tilgang på beviser. Disse er i mange tilfeller klassifisert, blant annet fordi USA ønsker å skjule hvordan CIA har fått tak i dem. Det ville kanskje ikke ha tålt dagens lys, fortsetter UiO-forskeren.

Brutale avhør

Kjersti Lohne viser til bruken av tortur og såkalt «waterboarding» - et uttrykk som beskriver simulert drukning.

- De festet til meg det som lignet på en sykehusseng. Så dekket de ansiktet mitt med et svart tøystykke, før de som gjennomførte avhøret helte vann på stoffet slik at jeg ikke fikk puste, har Abu Zubaida, en av de tiltalte, sagt om et av de kontroversielle avhørene, ifølge Washington Post.

Da Dagbladet spør Lohne om det problematiske med beviser framskaffet med tortur, framhever hun to faktorer.

- Det ene dreier seg om hvorvidt tortur er egnet til å framskaffe gyldige beviser. Det er det sterk tvil om. Samtidig har du også spørsmålet om hvorvidt det er greit å torturere et annet menneske, sier Lohne.

Ble blokkert i 2009

Forskeren mener at problemet kunne vært løst ved at de fem terrortiltalte ble stilt foran en sivil domstol. Det ble forsøkt tilbake i 2009.

Da ønsket daværende justisminister Eric Holder å overføre Khalid Sheikh Mohammed og de fire andre tiltalte til en føderal domstol i New York, noe som skapte kraftige protester.

Dette samtidig som president Barack Obama mislyktes i å stenge Guantanamo.

- Delstatene ønsker ikke å ta i mot fangene. De anser dem som en sikkerhetsrisiko, og ønsker heller ikke at de tiltalte skal få de samme rettighetene som er normen ved vanlige rettsaker, forklarer Kjersti Lohne.