16 år og ustemt

Hvis du er gammel nok til å settes i fengsel, bør du stenges ute fra valg? Spør Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er et sikkert tegn på at du er blitt voksen når du gleder deg mer til ribba på julaften enn til presangene. Det har selvfølgelig også sammenheng med at tilfanget av pakker er omvendt proporsjonal med alderen, og selv om boka du ønsket deg kommer i tre eksemplarer, var det unektelig mer stas å få dokkehus og kassettspiller. Men det er ikke noe du sier for høyt. Du gleder deg over å gi og se ungene motta.

Resten av jula tar de voksne hevn ved å dra med seg barna i endeløse familiesammenkomster, hvor de går for lut og kaldt vann, mens de voksne snakker over hodene på dem. I år foreslår barneombudet en alternativ selskapslek. Nei, det er ikke tegnestafett eller 20 spørsmål. Ombudet mener familiens ungdommer er modne for å diskutere senking av stemmerettsalderen og har laget et eget argumenthefte til formålet. Klarer du å rive 13-åringen løs fra PC-spillet og onkel fra TV-sporten, er det bare å kjøre debatt.

Debatt blir det hver gang noen vil gi stemmerett til nye grupper i samfunnet. Alder er riktignok ikke like kontroversielt som kjønn var i sin tid, men argumentene på begge sider er ikke så ulike som da kvinner fikk stemmerett. Det handler om demokratiske rettigheter og plikter på den ene siden og skepsis til at 16-åringer evner å se lenger enn sin egen navle. Siden 1920 er aldersgrensen senket fire ganger, sist i 1980 da alle som fyller 18 år i valgåret fikk stemmerett. Siden har SV og Venstre gått inn for å gi 16-åringer stemmerett, og nå vil barneombudet at kommunene skal kjøre et prøveprosjekt ved fylkes- og kommunevalget i 2011.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer