16-årig helt reddet to

DREVSJØ (Dagbladet): Den 16 år gamle asylsøkeren kjempet som en helt for å berge søskenflokken som hadde veltet med kano. Han klarte å redde to av dem. Sønderknust konstaterte han at ei sju år gammel jente var borte i det grumsete vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Først dro han den eldste søsteren opp av land. Så berget han livet til hennes tre år gamle bror, forteller daglig leder Lars Erik Hyllvang ved Drevsjø asylmottak, nord for Engerdal.

Hyllvang skjermet i går kveld den 16 år gamle irakiske helten fra mediene.

- Han var sliten og trøtt, og plaget med ettervirkninger. Gleden over å ha berget gutten overskygges nok av at han aldri fant den siste jenta, mener Hyllvang.

Tragedien

Tragedien skjedde da en søskenflokk fra Tolga, nord for Drevsjø, som var på besøk ved asylmottaket, kom seg ut i kano ved munningen til innsjøen Vurrusjøen.

Søskenflokken- ei jente på ti år, ei jente på sju og en gutt på tre- dro usett ut med farkosten. De hadde ikke redningsvester på.

Ved 13-tida kantret kanoen.

Den 16 år gamle asylsøkeren hørte den eldste søsteren rope desperat, oppdaget hva som skjedde og styrtet til.

  • Først dro han tiåringen i land. Hikstende fikk jenta forklart at småsøsknene var igjen i vannet.
  • Da stupte gutten ut i den strie strømmen igjen, dukket under kanoen- og fant treåringen. Den vesle gutten lå bevistløs på bunnen av innsjøen.
  • Etter å ha fått treåringen på land, fortsatte 16-åringen å dykke etter den savnede jenta, men på grunn av stri strøm, tre- fire meters dybde og grumsete bunnforhold, fant han ikke jenta.

Berømmer alle

- Andre asylsøkere kom til etter hvert, og de klarte å få liv i treåringen. Etter å ha blitt tømt for vann, kom han til bevissthet. Søsteren på ti år fulgte med ham i sykebilen til Elverum, forteller Lars Erik Hyllvang.

- Helten er 16-åringen. Men de gjorde små bragder, alle de andre også. De dykket, rodde ut i båter og lette langs vannkanten, opplyser Hyllvang.

Somalisk

Ulykken skjedde der Hyttelva bunner ut i Vurrusjøen. De tre ble passet av en venninne av barnas mor, og hadde vært ved mottaket i tre- fire dager.

Familien, som er somalisk, bor på Tolga nord for Drevsjø. Mora var for tida i Oslo, og hadde bedt en eldre venninne ved mottaket om å passe barna.

Store mannskaper lette etter den sju år gamle jenta. 60 personer fra ulike organisasjoner hjalp til, og ved 18.15-tida ble jenta funnet død.

Søsknenes mor ble i all hast kjørt fra Oslo til sykehuset i Elverum. Der kunne hun konstatere at eldstejenta er sjokkskadd, men frisk, og at treåringen ikke er kritisk skadd.

<B>HER SKJEDDE DET:</B> Konstituert lensmann i Engerdal, Eva Hatten og hennes lensmannskollega Henning Olsen sammen med asylmottakets daglige leder Lars Erik Hyllvang der ulykken skjedde. Foran står et par av asylsøkerne som deltok i letingen.