Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

16-åring ble avhørt uten forsvarer etter romfolk-bråk

Dette avhøret har liten troverdighet og representerer slett politiarbeid, mener advokat Tor Erling Staff.

KRITISERER POLITIET: Advokat Tor Erling Staff vil levere en formell klage på politiets behandling av den 16-årige gutten som er medlem av Josef-familien. Gutten ønsket Staff som forsvarer. Staff forteller at han fikk vite dette ved en tilfeldighet, og er sterkt kritisk til at 16-åring ble avhørt uten forsvarer til stede.

Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KRITISERER POLITIET: Advokat Tor Erling Staff vil levere en formell klage på politiets behandling av den 16-årige gutten som er medlem av Josef-familien. Gutten ønsket Staff som forsvarer. Staff forteller at han fikk vite dette ved en tilfeldighet, og er sterkt kritisk til at 16-åring ble avhørt uten forsvarer til stede. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Torsdag kveld ble barnebarnet (15) til Alex Dolla Karoli knivstukket i Sinsen kirke i Oslo.

Tre personer fra den rivaliserende romfamilien Josef er tiltalt for knivstikkingen, dette dreier seg om en far (39) og hans to sønner på 19 og 16 år.

- Fikk vite det tilfeldig16-åringen opplyste at han ønsket Tor Erling Staff som advokat, men dette fikk ikke Staff kjennskap til, ifølge den erfarne advokaten.

- Kun ved en tilfeldighet fikk jeg greie på at 16-åringen ønsket meg som forsvarer i 20-tiden i går. Jeg ringte sporenstreks politiet og fikk dette bekreftet. Men jeg fikk ingen forklaring på hvorfor de ikke hadde tatt kontakt med meg, sier Staff til Dagbladet.

Kort tid senere avslo Staff å ta på seg oppdraget for 16-åringen fordi han har forsvart flere av medlemmene fra den rivaliserende Karoli-familien tidligere, og følte dermed et lojalitetsproblem.

SLIK SKJEDDE DET: Et 16-årig medlem av Josef-familien demonstrerer hvordan han knivstakk den 15-årige gutten fra Karoli-familien i Sinsen kirke i Oslo torsdag kveld. Her er 16-åringen utenfor sitt hjem på Tøyen. FOTO: TORBJØRN GRØNNING
SLIK SKJEDDE DET: Et 16-årig medlem av Josef-familien demonstrerer hvordan han knivstakk den 15-årige gutten fra Karoli-familien i Sinsen kirke i Oslo torsdag kveld. Her er 16-åringen utenfor sitt hjem på Tøyen. FOTO: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Uholdbart av politietStaff reagerer sterkt på at 16-åringen ble avhørt i går uten forsvarer til stede.

- Dette er menigsløst og helt uholdbart fra politiets side. 16-åringen er helt vergeløs uten forsvarer. Han forklarer at han har brukt kniven. Avhøret har liten troverdighet ettersom forsvarer ikke var der, sier Staff.

Alle har krav på å få kontakt med den forsvarer de ønsker bistand fra kort tid etter en pågripelse. Denne regelen brytes altfor ofte, ifølge Staff.

- Særlig viktig er det å varsle forsvarer når anholdte er 16 år. Derfor kommer jeg til å ta denne episoden videre i en skriftlig henvendelse til politiledelsen på mandag. Jeg vil vite hvorfor jeg ikke ble underrettet, sier Staff.

KOM SEG UNNA: Alex Dolla Karoli er blitt omtalt som kongen av romfolket. Her viser han hvordan han parerte knivstikkene fra den rivaliserende Josef-familien. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
KOM SEG UNNA: Alex Dolla Karoli er blitt omtalt som kongen av romfolket. Her viser han hvordan han parerte knivstikkene fra den rivaliserende Josef-familien. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Man kan bare spekulere i om politiet ønsket å gjennomføre avhøret uten en forsvarer til stede og om de ikke ønsket meg som forsvarer, legger han til.

Avviser kritikkenPolitiførstebetjent Ellen Svae tilbakeviser kritikken.

- Det ble oppnevnt en forsvarer for 16-åringen innenfor 24-timers regelen. Gutten fikk tilbud om å ha forsvarer der under avhørene, sier Svae.

Hun kjenner ikke til om gutten ønsket dette.

FORTVILER: René Karoli (46) fortviler over angrepet på hans 15-årige nevø. - Han er bare en tynn, liten gutt, sier Karoli. Hans sønn kan ha forårsaket vredet hos familien Josef. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL
FORTVILER: René Karoli (46) fortviler over angrepet på hans 15-årige nevø. - Han er bare en tynn, liten gutt, sier Karoli. Hans sønn kan ha forårsaket vredet hos familien Josef. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Svae ønsker ikke å kommentere resten av uttalelsene til Staff.

Da Dagbladet snakket med politiet i 20-tiden i går kveld, opplyste politioverbetjent Inge Sundeng, som har ansvar for etterforskningen av saken, at de tre siktede ikke hadde fått oppnevnt forsvarere ennå.

- Avhørene av dem pågår nå, sa han da til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!