Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

16-åring døde etter dette

Amerikanske Cornelius Fredericks (16) døde på sykehus to dager etter at minst seks ansatte ved institusjonen han bodde på, holdt ham nede i seks minutter.

USA: En ny video viser en mørkhudet tenåring bli holdt nede med døden som følge. Reporter: Celina Morken Vis mer

25. mai døde afroamerikanske George Floyd etter en brutal pågripelse i Minneapolis. Han ble holdt nede av tre politibetjenter, hvorav en presset kneet sitt mot nakken hans i nesten ni minutter.

Myndighetene har frigitt en utskrift av lydopptakene fra kroppskameraene til politimennene som er siktet i saken. Mer enn 20 ganger sa Floyd at han ikke fikk puste.

Det brutale videoklippet av pågripelsen gikk verden rundt, og hendelsen forårsaket demonstrasjoner mot systematisk rasisme over hele verden.

Siden den gang har liknende saker dukket opp i amerikanske medier. Nå har en rystende historie om en 16 år gammel gutt i Michigan dukket opp.

image: 16-åring døde etter dette
OPPTAKET: Her kaster gutten et smørbrød, og straks etter blir han lagt i bakken. Foto: Skjermdump
OPPTAKET: Her kaster gutten et smørbrød, og straks etter blir han lagt i bakken. Foto: Skjermdump Vis mer

Holdt nede

29. april hold minst seks ansatte på ungdomsinstitusjon en afroamerikansk tenåring nede fram til han besvimte. Det viser videomateriale fra et overvåkningskamera inne i institusjonen.

To dager seinere døde Cornelius Fredericks (16) på sykehus. Rettsmedisineren slo fast at dødsfallet var drap, og mente at gutten døde av asfyksi, altså mangel på oksygen, skriver nyhetsbyrået AP.

Årsaken til at han ble taklet av en ansatt og lagt i bakken, er angivelig at han kastet mat i kantina. Man kan se i videoklippet at Fredericks kaster et smørbrød på en annen tenåring i kantina, og umiddelbart etterpå legger en ansatt 16-åringen i bakken.

Flere ansatte strømmer til, og Fredericks blir holdt nede i seks minutter. Da de ansatte løsner grepet, er han bevisstløs. Man kan se at de starter med hjerte- og lungeredning.

- Denne type oppførsel er ikke menneskelig, sier familiens advokat, Geoffrey Fieger.

Tre siktet

To ansatte ble siktet for uaktsomt drap og barnemishandling. Sykepleieren som observerte hendelsen er siktet for det samme, da påtalemyndigheten mener hun ikke etterlyste medisinsk behandling i tide, ifølge NBC News.

Hun skal ikke ha ringt nødnummeret før 12 minutter etter hendelsen var over.

- Dette er en forferdelig tragedie. Våre tanker går til hans nærmeste og lokalsamfunnet. Men rettferdighet kan ikke bli gitt av urettferdighet. Min klient har ikke gjort noe kriminelt og når bevisene er klare vi hun bli renvasket, sier advokaten til sykepleieren, Anastase Markou, ifølge CNN.

Disse tre har også mistet jobben, ifølge AP. Familiens advokat mener flere av de ansatte burde bli siktet i saken.

Mangler i opptaket

Fredericks' familie har også saksøkt institusjonen. Deres advokat offentliggjorde videoklippet tirsdag, skriver AP. Det 18 minutter lange videoopptaket har ikke lyd og har tilsynelatende mangler, skriver CNN.

- Det hopper og plutselig er ikke personene der de var et sekund tidligere, sier han.

Familien hevder også at Fredericks skal ha sagt at han ikke fikk puste mens han ble holdt nede.

Fredericks var rett over 1,82 meter høy og veide 97,5 kilo, ifølge en statlig rapport om hendelsen, som konkluderte med at tre av de ansatte ikke fulgte statlige retningslinjer da de holdt 16-åringen nede.

- Mekanismen for å håndtere barn i denne institusjonen var mishandling og frykt, hevder advokaten.

De ansattes handlinger vist i videoen overholder ikke institusjonens retningslinjer og prosedyrer relatert til intervensjoner i akutte sikkerhetssituasjoner, sier institusjonen i en uttalelse ifølge CNN.

Videre sies det at de ansatte er opplært i avskaleringsteknikker og at deres prosedyre er å bare gripe fysisk inn i en nødssituasjon når noen utviser overhengende fare for seg selv eller andre. I disse tilfellene skal også de ansatte holde det på et så lavt nivå som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!