DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble knivdrept av den domfelte 16-åringen 5. desember i fjor.
DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble knivdrept av den domfelte 16-åringen 5. desember i fjor.Vis mer

16-åring dømt til 11 års fengsel etter dobbeltdrapet i Kristiansand

Den 16 år gamle gutten som drepte Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i Kristiansand, er i lagmannsretten dømt til elleve års fengsel - ingen forvaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommen er radikalt forskjellig fra tingrettsdommen fra juni, som lød på 11 års forvaring med 7 år og 4 måneders minstetid. Det var den strengeste dommen noensinne mot en mindreårig i Norge.

I motsetning til en fengselsstraff kan en forvaringsdom i prinsippet forlenges et ubegrenset antall ganger, og idømmes bare de aller farligste forbryterne. Nå har lagmannsretten altså gitt 16-åringen en mildere dom enn tingretten.

I tingretten lente aktor Jan Tallaksen seg tungt på de tre rettmedisinsk sakkyndiges rapport, som slo fast at det ikke er fare for gjentakelse fordi gutten bare har begått én alvorlig voldshandling - dobbeltdrapet. Tingrettsdommer Ben Fegran var uenig og mente tvert imot at det faktum at den normalt fungerende gutten plutselig kunne begå et bestialsk dobbeltdrap, gjør ham ekstra farlig.

Tallaksen ba om ti års fengsel, men dommer Ben Fegran så helt annerledes på bevisførselen og idømte gutten forvaring. Nå har altså lagmannsetten omgjort dette.

Tilsto
Det var den 5. desember i fjor at Tone Ilebekk (48) og 14 år gamle Jacob Hassan, ble knivdrept utenfor skolen Wilds Minne i Kristiansand.

Den unge gutten har siden forklart og erklært seg skyldig i at han knivdrepte 14-årige Jakob Hassan og 48-årige Tone Ilebekk. 16-åringen har hevdet at han ble lurt av Hassan i en hasjhandel. Dessuten syntes han 14-åringen viste mangel på respekt ved ikke å tilbakebetale pengene - dette var motivet for drapet, som ifølge den domfelte gutten var den eneste løsningen på konflikten.

«Drapet var ingen impulshandling. Tiltalte hadde ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ville drepe Hassan», het det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Brutale drap

HER SKJEDDE DET: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept ved skolen Wilds Minne i Kristiansand. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Tomm W. Christiansen / Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge retten ble Hassan drept på en svært brutal måte. Han ble knivstukket hele 28 ganger, ifølge dommen.

«Mange av stikkene var hver for seg dødelige», heter det.

Ilebekk var et tilfeldig offer. Hun var ute og luftet hunden da hun ble lurt av 16-åringen til å tro at Hassan hadde fått epilepsianfall. Da hun prøvde å hjelpe, ble også hun knivdrept.

16-åringen har sagt at han angrer på hva han har gjort, men viste ingen tegn til følelsesmessig reaksjon i tingretten, selv om han satt tvers overfor de pårørende i salen.

Dagbladet kommer tilbake med mer.