DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble brutalt knivdrept av den domfelte 16-åringen 5. desember i fjor.
DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble brutalt knivdrept av den domfelte 16-åringen 5. desember i fjor.Vis mer

16-åring dømt til 11 års forvaring for dobbeltdrapet i Kristiansand

Dømt for drapet på Tone (48) og Jakob (14).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16-åringen ble dømt til 11 års forvaring med 7 år og 4 måneders minstetid for dobbeltdrapet i Kristiansand, melder TV 2.

Dommen er den strengeste noensinne mot en mindreårig i Norge, og går langt ut over aktoratets påstand om 10 års fengsel. Forvaring innebærer at den unge gutten anses som for farlig for vanlig fengselsstraff, og kan teoretisk innebære at han blir sittende i fengsel livet ut.

Den eneste mindreårige som tidligere er dømt til forvaringsstraff, er den nå 17-årige jenta som er dømt for det såkalte Vollen-drapet. Hun fikk 9 år med 6 måneders minstetid.

REAGERTE STERKT: Tone Ilebekks sønner og ektemann reagerte sterkt på påstanden om ti år, og stormet ut av rettssalen da aktor Jan Tallaksen la den ned. F.v. Simen Ilebekk Andersen, Sondre Ilebekk Andersen og Morten Andersen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
REAGERTE STERKT: Tone Ilebekks sønner og ektemann reagerte sterkt på påstanden om ti år, og stormet ut av rettssalen da aktor Jan Tallaksen la den ned. F.v. Simen Ilebekk Andersen, Sondre Ilebekk Andersen og Morten Andersen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Mangel på respekt

Den unge gutten har forklart og erklært seg skyldig i at han knivdrepte 14-årige Jakob Hassan og 48-årige Tone Ilebekk utenfor skolen Wilds Minne 5. desember i fjor.

Ifølge 16-åringen ble han lurt av Hassan i en hasjhandel. Dessuten syntes han 14-åringen viste mangel på respekt ved ikke å tilbakebetale pengene - dette var motivet for drapet, som ifølge den domfelte gutten var den eneste løsningen på konflikten.

«Drapet var ingen impulshandling. Tiltalte hadde ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ville drepe Hassan», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Ifølge retten ble Hassan drept på en svært brutal måte. Han ble knivstukket hele 28 ganger, ifølge dommen.

«Mange av stikkene var hver for seg dødelige», heter det.

Ville hjelpe

Ilebekk var et tilfeldig offer. Hun var ute og luftet hunden da hun ble lurt av 16-åringen til å tro at Hassan hadde fått epilepsianfall. Da hun prøvde å hjelpe, ble også hun knivdrept.

«Hun ble knivstukket hele 32 ganger. Også da hun forsøkte på en avvergende handling, stakk han hånden hennes, slik at han fortsatt kunne stikke mot hennes vitale organer», står det i dommen.

OVERBEVIST OM OVERLEGG: Hassans mor Saida Aswad er overbevist om at 16-åringen planla å drepe sønnen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
OVERBEVIST OM OVERLEGG: Hassans mor Saida Aswad er overbevist om at 16-åringen planla å drepe sønnen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen viste retten hvordan de to ofrene var påført svært mange knivstikk, noen av dem med stor kraft; stikkene var dessuten konsentrert om vitale organer som lungene og hjertet.

Aktor Jan Tallaksen sluttet fra dette at det ikke er tvil om at gutten stakk for å drepe både Hassan og Ilebekk.

Øverste strafferamme for en drapsmann under 18 år er 15 års fengsel, men aktor Tallaksen la ned påstand om 10 års fengsel, fordi det etter hans syn fins flere formildende omstendigheter - hovedsakelig at gutten tilsto raskt, og at de sakkyndige kommer til at det er liten fare for at han begår nye voldshandlinger i framtida. Dermed var heller ikke forvaringsstraff aktuelt i Tallaksens påstand.

Stormet ut

Drapsofrenes pårørende reagerte sterkt på det de synes er en lav påstand, og stormet ut av rettssalen da Tallaksen la ned denne.

- Det er en hån mot Tones foreldre og sønner, sa Ilebekks enkemann Morten Andersen til Dagbladet etter påstanden.

RETTENS FORMANN: Tingrettsdommer Ben Fegran er rettens administrator. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
RETTENS FORMANN: Tingrettsdommer Ben Fegran er rettens administrator. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Hassans mor Saida Aswad Mohammad reagerte på at aktor Tallaksen ikke legger til grunn at drapet på sønnen var gjort med overlegg - dette til tross for at 16-åringen forklarte at han tok med kniv på skolen, og dessuten satte mobilen sin i flymodus da han dro med Hassan til drapsstedet.

- Han planla å drepe Jakob, det er ikke tvil om det, sa hun til Dagbladet forrige onsdag.

Uberørt

De pårørende reagerte også på at den unge drapstiltalte gutten tilsynelatende var helt uberørt av hva han har gjort. I tre dager satt de tvers overfor ham i rettssalen, uten at 16-åringen leet på et øyelokk. Han har også rapportert at han sover godt om natta i ungdomsfengselet i Bergen hvor han har sittet varetektsfengslet.

Hele tre rettspsykiatrisk sakkyndige har vurdert gutten. De kommer til at siden han tilsynelatende har hatt en forholdsvis normal oppvekst med bare én alvorlig voldshendelse - dobbeltdrapet - er det liten risiko for at han begår nye voldshandlinger i framtida.

Den rettsmedisinske kommisjon, som vurderer sakkyndiges arbeid, har imidlertid kritisert rapporten for ikke å ta hensyn til 16-åringens fascinasjon for seriedrapsmenn, terror og skoledrap, som kom fram i nettsøkeloggen hans.

- Farlig

Det foreligger helt ekstraordinære omstendigheter i denne saken, mener retten.

«Dette er basert på en samlet vurdering. Sentralt i denne vurderingen er iherdigheten i drapshandlingene - 60 kraftige knivstikk mot vitale organer», heter det i dommen.

Og videre:

«Det er svært spesielt at tiltalte begår en ny brutal og overveid drapshandling kort tid etter den første. At han ikke har noen sperrer mot å begå et nytt drap når han ser konsekvensen av knivstikkingen mot Hassan», viser at han er farlig.