16-åring knivdrept på barnevernsinstitusjon

18 år gammel beboer innrømmer knivstikking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du informasjon om hendelsen? Tips Dagbladet med sms/mms til 2400, på epost 2400@dagbladet.no eller på telefon 24 00 00 00.

NANNESTAD/OSLO (Dagbladet.no): 18-åringen som er siktet for drapet på en beboer ved en barnevernsinstitusjon i natt, har i politiavhør fortalt om deler av hendelsesforløpet.

Flere av de andre ungdommene på institusjonen var vitner til drapet.

- 18-åringen har vedgått knivstikkingen, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, forteller politiadvokat Fredrik Rieber-Mohn til Dagbladet.no.

Den 18 år gamle norskpakistaneren var i 12-tida ferdig med den første runden med avhør, og sitter nå i arresten i Lillestrøm.

Fem måneder på institusjonen

Rieber-Mohn var i dag sparsom med opplysninger rundt bakgrunnen for knivstikkingen, men opplyser at offeret hadde vært tilknyttet institusjonen i mindre enn et halvt år.

- Gutten som ble drept har bodd på asylmottak i minst fem år, og har siden vært på Fjellet ungdomshjem i rundt fem måneder, sier politiadvokaten.

OBDUSERES I DAG: Den døde 16-åringen ble i i 11-tida i dag båret ut av ungdomshjemmet. Han ble etter alt å dømme drept i rommet til venstre for hovedinngangen på bildet. Foto: TRULS BREKKE
OBDUSERES I DAG: Den døde 16-åringen ble i i 11-tida i dag båret ut av ungdomshjemmet. Han ble etter alt å dømme drept i rommet til venstre for hovedinngangen på bildet. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Den døde 16-åringen er opprinnelige fra Eritrea. Han ble i 11-tida i dag båret ut av bygningen på Maura der drapet skjedde. Drapsofferet vil trolig bli obdusert på Rettsmedisinsk institutt senere i dag. Moren til den drepte gutten bor i Norge.

Knivstikkingen skjedde i 03.30-tida i natt.

- Da redningspersonell kom til stedet ble det startet gjennopplivning, men gutten ble erklært død, sa operasjonsleder Terje Skaftnes ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.no i morges.

Like etter ble 18-åringen pågrepet for drapet. Også han er beboer ved institusjonen.

Politiet bekrefter at de to guttene skal ha kranglet om natta forut for drapet, men kjenner ikke til at det skal være noen dypere konflikt som ligger bak krangelen som endte så tragisk.

«Han er jo død, jo!»

Det skal ha vært sju-åtte personer til stede i samme del av bygningen som ugjerningen skjedde. Flere av de unge beboerne var vitner til selve knivstikkingen.

- Jeg kan bekrefte at det var flere personer som var til stede der det skjedde, sier politiadvokat Mona Hertzenberg ved Romerike politidistrikt.

Tidligere i dag opplyste politiet at det skal det ha vært to ansatte som oppholdt seg på institusjonen i natt, men vil ikke opplyse hvor på området de befant seg da knivstikkingen skjedde.

En nabo til ungdomshjemmet våknet av bråket i natt, ifølge Romerikes Blad.

– Jeg hørte flere skrik og hyl. Jeg gikk ut. Da så jeg en gutt gå utenfor huset, han gikk rundt og ropte. Deretter hørte jeg en jentestemme rope: «Han er jo død, jo!», forteller naboen til Rb.no. 

Like etter skal en ambulanse ha ankommet, i følge med tre politibiler.

En annen nabo forteller til Dagbladet.no at datteren i huset på 16 år har soveromsvindu som vender mot huset der drapet skjedde.

- Hun våknet av roping og bråk, men hørte ikke hva som ble sagt. Dette er grusomt, og jeg synes synd på alle sammen, både offerets pårørende og gjerningsmannen, sier den lokale kvinnen til Dagbladet.no.

Midlertidig ungdomshjem

Ungdommene som bodde i det nedslitte huset på Maura flyttet inn så sent som sist fredag. Før det har den tidligere kommunale boligen stått tom i lang tid.

Da ungdommene ankom fikk naboene en lapp i posten som informerte om løsningen. Beboerne hører egentlig til på Fjellet ungdomshjem i Nannestad, men disse lokalene er for tida under oppussing.

- Vi fikk opplyst at de skulle bo her fram til sommeren, sier en nabo på Maura.

Det skal ha vært fire-fem beboere i tillegg til voksne ansatte i huset.

Dagbladet.no kommer med mer.

Har du informasjon om hendelsen? Tips Dagbladet med sms/mms til 2400, på epost 2400@dagbladet.no eller på telefon 24 00 00 00.

<B>MIDLERTIDIG:</B> Bygningen der drapet skjedde var et midlertidig oppholdssted for barnevernsinstitusjonen fram til sommeren.
<B>SIKRET SPOR:</B> Tekniske etterforskere har i flere timer jobbet på åstedet i dag.