16-åring nekter skyld i drapssak

16-åringen som er tiltalt for drapet på en 17 år gammel gutt fra Langesund nektet straffeskyld da rettssaken mot ham startet i dag. 16-åringen er en av de yngste som er tiltalt for drap i norgeshistorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16-åringen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Espen André Flønes på en privatfest i Langesund i år, nektet straffeskyld da drapssaken startet i Skien og Porsgrunn byrett mandag.

16-åringen var bare 15 år da 17 år gamle Espen André Flønes ble stukket i brystet på privatfesten den 28. februar i år. Han er dermed en av de yngste i norgeshistorien som er tiltalt for drap.

Den siktede sitter nå varetektsfengslet ved Berg kretsfengsel.

Knivstikkingen skjedde på en privatfest i Langesund i Bamble. Flønes døde raskt etter at knivstikkingen skjedde.

Redd

I retten forklarte 16-åringen at han hadde vært redd for Flønes i en tid, da han trakk kniv og stakk ham i brystet på privatfesten. Dette begrunnet han med at Flønes og en kamerat hadde truet ham, og han var redd Flønes ville gi ham juling.

- På festen ba jeg Espen komme ned i gangen fordi jeg ville ha et oppgjør med ham om hvorfor han og en kamerat truet meg. Jeg ville snakke med ham, forklarte 16-åringen i retten.

Han sa flere ganger at han nå ikke husker noe særlig av det som skjedde. I politiavhør har han imidlertid forklart at han trakk kniv fordi Espen André Flønes ikke slapp tak i ham etter at de to hadde tatt et grep om hverandre da de skulle snakke ut.

Husket kniven

- Plustelig husket jeg at jeg hadde en kniv i den ene lommen, og jeg tok opp kniven, har 16-åringen sagt i politiavhørene.

I retten sa han at han ikke kunne huske noe av selve knivstikket.

- Jeg ble først klar over at Espen var død da presten i Langesund fortalte meg det før jeg skulle gå i første avhør, sa 16-åringen.

Han forklarte at det aldri var hans mening at knivstikket skulle få en dødelig utgang. Faktisk tenkte han overhodet ikke over hva han skulle bruke kniven til, forklarte han.

- Jeg hadde ingen særlige tanker om det med vold. Nå har jeg forstått hvor fort gjort det er at noe går galt, og ser mer alvorlig på bruk av vold, sa 16- åringen.

Vil ha frifinnelse

Hans forsvarer, advokat Heidi Ysen, vil hevde at knivstikket var et rent uhell, og at han derfor må frifinnes for drapstiltalen.

16-åringen er også tiltalt for å ha slått en annen gutt i ansiktet med knyttet neve, ved to anledninger. Disse tiltalepunktene erkjenner han straffeskyld for.

Familien til avdøde 17-år gamle Espen André Flønes følger saken fra tilhørerplass. Det vil bli lagt ned påstand om erstatning fra foreldrene til Flønes.

Aktor er statsadvokat Anne Grøstad ved Statsadvokatene i Vestfold og Telemark. Saken er berammet å vare ut uken.

(NTB)