16-åring planla skolemassakre

Svensken skulle drepe medelever og lærere på Malmö-skolen med bomber og skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 16-åringen og to yngre kamerater skal ha planlagt en massakre på Slottsstadens skola i Malmö. Hjemme hos han fant politiet et jaktgevær og mengder med kjemikalier som skulle brukes til å lage bomber.

Det er den svenske avisa Sydsvenskan som i dag skriver den oppsiktsvekkende historien.

Politiet mener 16 åringen og kameratene planla å drepe medelever og lærere på skolen med skytevåpen, så sette av flere sprengladninger på skolen, før de skulle ta livet av seg selv. Mønsteret er likt en rekke skolemassakre i USA.

- Visse planlagte ofre var mer utpekt enn andre, sier Caroline Aspinge fra Malmö-politiet til Sydsvenskan.

Førte dagbok

Gutten sitter varetektsfengslet under sterk mistanke for planlegging og forberedelser til drap. Sterk mistanke (sannolika skäl) er en egen svensk juridisk formulering i forbindelse med varetekt som bare brukes når politiet har svært sterke bevis.

De skal ha sikret seg guttens dagbok, der planleggingen og forberedelsene er nøye dokumentert. Kameratene skal ha innrømmet at de har vært med på dette, men er ikke varetektsfengslet på grunn av sin lave alder.

Nekter alt

16-åringen har vært fengslet siden begynnelsen av mai, og har til nå nektet innblanding i planene. Men i dagboka skal det fremgå hvem han har pratet med om planene, hvordan massakeren skulle utføres, hvilke forberedelser som er gjort, og når de ble gjort.

- Utover dette har vi forhørt en rekke personer. Bare i forbindelse med drapsforberedelsene har vi snakket med et titalls vitner, sier Caroline Aspinge til Sydsvenskan.

Tiltalen ventes å være klar neste uke. 16-åringen skal også tidligere ha vært i politiets søkelys, da knyttet til aktiviteter med et luftgevær og en softgun, samt grove trusler. Han mistenkes også for ran og mishandling i februar, et forhold han i avhør har innrømmet. Han skal også være mistenkt for overgrep av ei jente under 15 år samt to innbrudd.

Slottsstadens skola, der massakeren skulle uføres, er en ungdomsskole med omlag 530 elever.

PLANLA MASSAKRE: 16-åringen som var elev på Slottsstadens skola hadde et våpen og kjemikalier til å lage bomber hjemme.
VAR MÅLET: 16-åringen hadde allerede valgt ut flere av de han ville drepe på skolen. Her er bilde av noen av lærerne på skolen.