16-åring siktet for voldtekter

En Oslo-gutt (16) er siktet for å ha voldtatt to jenter på henholdsvis 13 og 14 år. 16-åringen nekter straffskyld, og avviser beskyldningene som oppspinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo tingrett er 16-åringen varetektsfengslet for fire uker, til tross for sin unge alder. Dommeren mener at det er skjellig grunn til å mistenke 16-åringen for overgrepene. En representant for barnevernet møtte i tingretten.

Etter det Dagbladet kjenner til, er Oslo-politiets meget alvorlige siktelse i det vesentlige bygd på forklaringene fra jentene sjøl og foreldre. Gutten risikerer også tiltale for utuktig omgang med barn under 16 og 14 år, i tillegg til en eventuell voldtektstiltale.

Nye lovbrudd

Ifølge siktelsen skjedde den første voldtekten 2. mars mot 13-åringen. Mora til jenta anmeldte forholdet tre dager seinere. Jenta sjøl avga imidlertid ikke politiforklaring før i midten av juni, angivelig fordi hun vegret seg.

14. juli kom det en ny anmeldelse mot 16-åringen fra en 14-åring. 16-åringen, som tidligere er tiltalt for ran, ble pågrepet samme dag. Etterforskerne koblet straks de to sakene sammen, og siktet 16-åringen for voldtekt både mot 13- og 14-åringen.

I fengslingskjennelsen heter det at retten er av den oppfatning at det er nødvendig å varetektsfengsle 16-åringen, fordi det foreligger en sterk grad av sannsynlighet for at siktede vil begå nye lovbrudd om han ikke frihetsberøves nå.

-  Siktede er en ung gutt som synes å mangle en grunnleggende forståelse for at han må avholde seg fra legemskrenkelser, og som heller ikke helt ut forstår alvoret knyttet særlig til ran og voldtektshandlinger, heter det i kjennelsen.

Mishandlet

Det synes som om denne gutten fundamentalt misforstår menneskelige relasjoner når han kan få seg til å tro at det er frivillig når ei jente har samleie med ham etter at han har slått henne.

16-åringens ubehag ved å måtte tåle fengsling fram til 12. august, må vike for samfunnets behov for å beskytte seg mot denne type handlinger, konkluderer dommeren.

16-åringens forsvarer, advokat Truls Dramer, sier til Dagbladet at klienten stiller seg uforstående til voldtektssiktelsene.-  Vi har tatt betenkningstid, med hensyn til å påkjære kjennelsen til lagmannsretten. Jeg vil samtidig arbeide for å få klienten overført til en barnevernsinstitusjon så fort som mulig.

Lukket?

I tingretten opplyste politiets representant at de også ville ta kontakt med barnevernet for å gjøre fengselsoppholdet så kort som mulig, og eventuelt få overført gutten til lukket behandlingsavdeling i regi av barnevernet.

16-åringen, som er født i Norge av innvandrerforeldre, gikk ut av ungdomsskolen i en av Oslos østlige bydeler. Gutten har hatt kontakt med det lokale barnevernet den siste året. Han har deltatt i såkalt gruppetrening sammen med andre ungdommer, og det har også vært gjennomført familiesamtaler.