Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

16-åring tatt for fem ran i Oslo

Oslo-gutt (født i 1997) må sitte varetektsfengsel i seks uker.

VIL FENGSLE 16-ÅRING: Stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon i Oslo sier det er nødvendig for samfunnet å varetektsfengsle 16-åringen for å skjerme samfunnet. Foto: 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
VIL FENGSLE 16-ÅRING: Stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon i Oslo sier det er nødvendig for samfunnet å varetektsfengsle 16-åringen for å skjerme samfunnet. Foto: Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kan ikke tåle at en person skal kunne rane flere personer enn det han allerede har gjort. Samfunnet må skånes for denne gutten. Vi ønsker å få han ut av den kriminelle banen og skjermes fra samfunnet, sier stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon til Dagbladet.

Personen han snakker om er en 16 år gammel gutt førdt i 1997. Han er siktet for fem grove ran i Oslo i høst. Gutten er i tillegg tiltalt for flere ran, tyverier, vold og trusler. Han ble varetektsfengslet 29. oktober. I går bestemte Borgarting lagmannsrett at han skal varetektsfengsles fram til rettssaken mot ham starter 9. desember.

- Det er spesielt og veldig uvanlig at politiet ønsker å holde en 16 år gammel gutt i varetekt i seks uker, men i denne saken har vi fokus på de fornærmede og samfunnet, sier Lund.

- Svært truende Guttens forsvarer, advokatfullmektig Stine Langlete, sier hun ikke har anledning til å kommentere saken overfor Dagbladet. Etter det Dagbladet forstår nekter gutten straffskyld. Politiet mener guttens metoder er brutale.

- Han oppfører seg svært truende overfor ofrene. Hvis ikke de gir ham det han ønsker truer han med fysisk makt, noe han også har benyttet før. Han opererer alltid med minst en annen og de går spesielt etter mobiltelefoner, sier han.

Stasjonssjefen sier han raner barn, det yngste offeret skal være 14 år, ifølge Lund. Han sier gutten har vært løslatt fra varetekt tidligere mot meldeplikt.

- Han har ranet folk mens han har hatt meldeplikt også, sier Lund.

Egen ransgruppe Mange av ranene som er begått i Oslo den siste tida er begått i akkurat hans bydel Stovner. Derfor har han satt ned et eget etterforskningsteam på åtte etterforskere som skal bidra til å roe ransbølgen i hovedstaden. Per 1. november i år har det vært 778 grove ran i Oslo. På samme tid i fjor var det 695 personran.

- Vårt mål er å unngå at en ny person skal utsettes for et ran. Ungdom tør ikke gå på skolen, de tør ikke alene på trening eller til buss og bane på kvelden. Det er en enorm innskrenkelse på bevegelsesfriheten til offeret og hele dens familie, sier Lund.

Han sier hans etterforskere samarbeider med den nyetablerte ransgruppa på Grønland politistasjon om bølgen av ran ni hovedstaden.

- Vi har ekstra bemanning ute i helga. Vi vet hvor ranene skjer og publikum skal vite at vi bokstavelig talt ligger i buskene og spaner. Nå vi får melding om ran så starter vi en straksetterforskning, det vil si at hundepatrulje, politihelikopter og vanlige patruljer umiddelbart settes inn i søket, sier hn.

Han sier at problemet for politiet ofte er at ofrene sier i fra om ranet for sent.

- Mange ringer ikke 112 før flere timer senere eller dagen derpå. Vår oppfordring er at dersom du er offer eller vitne til et ran, så må du ta kontakt med politiet umiddelbart, sier stasjonssjef Lund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media