ANKESAK: I dag starter ankesaken mot den nå 16 år gamle jenta som i 2014 drepte Anna Kristin Gillebo Backlund. Tiltalte er ifølge egen forsvarer svært syk, og vil trolig bare stille i retten de to første dagene av rettsforhandlingene.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ANKESAK: I dag starter ankesaken mot den nå 16 år gamle jenta som i 2014 drepte Anna Kristin Gillebo Backlund. Tiltalte er ifølge egen forsvarer svært syk, og vil trolig bare stille i retten de to første dagene av rettsforhandlingene.  Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

16-åring tiltalt for drap på Anna (30): Møter trolig bare to dager i retten

- Er i så dårlig forfatning at det er lite sannsynlig at hun klarer å være der noe mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter ankesaken mot den 16 år gamle jenta som er tiltalt for drap på miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Det er satt av to dager til jentas egen forklaring om drapet, som skjedde på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker den 28. oktober 2014.

DREPT PÅ JOBB:  Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på institusjonen Små Enheter i Asker i oktober 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DREPT PÅ JOBB:  Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på institusjonen Små Enheter i Asker i oktober 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Ankesaken skulle egentlig startet i februar i år, men 16-åringen var da for syk til å stille i retten.

Ifølge sin forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, er jenta fortsatt så syk at hun trolig bare vil være i retten tirsdag og onsdag denne uka, som er de dagene som er satt av til tiltaltes forklaring.

Borgarting Lagmansrett har i dette tilfellet gått med på denne løsningen, for at ankesaken nå skal kunne gjennomføres.

- Alle sider

FORSVARER: Cecilie Nakstad.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FORSVARER: Cecilie Nakstad. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Min klient er i så dårlig forfatning at det er lite sannsynlig at hun klarer å være i retten noe mer enn de første to dagene, sier Nakstad til Dagbladet.

- Det beste er selvfølgelig at hun er til stede lenger, men slik jeg anser hennes helsetilstand vil hun trolig forlate saken etter å ha avgitt sin forklaring, utdyper advokaten.

- Hva kommer hun til å si i retten?

- Hun skal prøve å forklare seg om alle sider av saken så godt det lar seg gjøre.

Det er totalt satt av tre uker til ankesaken.

Fikk forvaring

Til Dagbladet på lørdag fortalte Nakstad at klienten for tiden er innlagt på sykehus, og at behandlende leger der skriver at hun har en psykoselidelse. Etter det Dagbladet erfarer er det nettopp jentas tilregnelighet på drapstidspunktet som vil bli hovedtema i den kommende ankesaken.

- Hovedtema blir om hun var tilregnelig. Vi vil føre vitner og legge fram dokumentasjon som vil vise klare tegn på psykose allerede fra jenta var 12 år gammel. En privat sakkyndig har gjennomgått det samme materialet og vil underbygge vår påstand. Etter vår mening er jenta blitt feildiagnostisert tidligere, noe som fikk fatale følger, uttalte Nakstad til NTB i går.

Jenta ble i tingretten i fjor dømt til ni års forvaring for drapet på Gillebo Backlund, som var nattevakt på institusjonen Små Enheter, hvor jenta var innlagt. Jenta ble det første barnet i Norge som fikk en forvaringsstraff, men ettersom dommen ble anket er den iikke rettskraftig.

Advokat Nakstad sa i helga til Dagbladet at det vil få katastrofale følger for hennes klient dersom hun dømmes til forvaring.

AKTOR: Statsadvokat Erik Førde.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Erik Førde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Statsadvokat i saken, Erik Førde kommenterte utspillet med følgende kommentar:

- Katastrofen for denne jenta er ikke konsekvensene av handlingen hun har begått, men handlingen i seg selv. Hennes ulykke er at hun har drept et annet menneske. Det er hennes katastrofe, sier Førde.

Førde mener at dersom tiltalte er så syk som forsvareren beskriver, vil utfallet av dommen i Lagmannsretten neppe få særlig betydning for hennes situasjon. Om hun idømmes forvaring vil hun underlegges en institusjon under styring av Kriminalomsorgen, forklarer han.

- Med hennes helsetilstand vil hun antakelig være på sykehus, men med et sikkerhetsregime, sier Førde.