DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. 
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på Små Enheter. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

16-åring tiltalt for drapet på Anna (30): Erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen

Ankesaken startet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet): Den 16 år gamle jenta er tiltalt for å ha drept miljøarbeideren Anna Kristin Backlund Gillebo (30) i 2014, erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.

Jenta er tiltalt etter Straffeloven § 233 første og annet ledd for med overlegg å ha forvoldt en annens død, og det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

I tiltalen tas det også forbehold om at det kan bli lagt ned påstand om forvaring.

Iført en lys blå skjorte og transportbelter ankom tiltalte rettslokalet like før klokka 09.00. Hun ble ført inn i salen av to politibetjenter og satte seg deretter rolig ned ved siden av sine forsvarere, advokat Cecilie Nakstad og Marianne Darre-Næss.

Lukkede dører

Lagmannsretten har besluttet at ankeforhandlingen skal holdes for lukkede dører. Det er imidlertid gjort unntak blant annet for at pressen likevel vil kunne overvære forhandlingen fra et eget lokale i rettsbygningen med lyd- og bildeoverføring. Det er også besluttet forbud mot å gjengi offentlig fra tiltaltes forklaring.

Jenta hadde nylig fylt 15 år gammel da drapet skjedde. Hun er en av seks barn i alderen 15 år og yngre som har begått drap i Norge de siste 25 åra, ifølge Kripos' drapsoversikt.

Tiltalte, som nå har fylt 16 år vil, ifølge sin forsvarer Cecilie Nakstad, trolig bare tilbringe to dager i retten under ankeforhandlingen. Ettersom jenta er syk, har Borgarting gått med på dette for å få saken gjennomført, opplyser Nakstad.

- Klare tegn

Drapet på Backlund Gillebo skjedde på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker den 28. oktober 2014. Jenta ble i fjor dømt til til forvaring med en tidsramme på 9 år og en minstetid på 6 år for drapet på 30-åringen, men anket dommen.

Til Dagbladet på lørdag fortalte Nakstad at klienten for tiden er innlagt på sykehus, og at behandlende leger der skriver at hun har en psykoselidelse. Som Dagbladet tidligere har skrevet er det nettopp jentas tilregnelighet på drapstidspunktet som vil bli hovedtema i den kommende ankesaken.

- Hovedtema blir om hun var tilregnelig. Vi vil føre vitner og legge fram dokumentasjon som vil vise klare tegn på psykose allerede fra jenta var 12 år gammel. En privat sakkyndig har gjennomgått det samme materialet og vil underbygge vår påstand. Etter vår mening er jenta blitt feildiagnostisert tidligere, noe som fikk fatale følger, uttalte Nakstad til NTB i helga.

Tre rettsoppnevnte sakkyndige har vurdert jenta forut for rettssaken. De har kommet fram til - og står fast ved at jenta ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Dagbladet følger saken.