16-åring varetektsfengslet etter barnehagebranner

Siktet for grovt skadeverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 16 år gamle gutten som er siktet for flere barnehagebranner i Drammensdistriktet ble torsdag varetektsfengslet i en knapp uke. En 20-åring og en 17-åring er også siktet for flere av brannene.

- Retten fengslet gutten fram til tirsdag i neste uke. Etter det ønsker de å plassere ham på en barnevernsinstitusjon, sier politiadvokat Monica Hanø i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Politiet ba om fire ukers varetekt, hvorav én uke i full isolasjon. Hanø vurderer å anke kjennelsen.

Fram til tirsdag er gutten blitt ilagt brev- og besøkskontroll.

Totalt var det fem branner i barnehager i drammensområdet sist helg. Både Fjell barnehage i Drammen og Skyttelveien barnehage i Solbergelva i Nedre Eiker brant ned til grunnen. Øren barnehage fikk omfattende skader.

16-åringen er siktet for grovt skadeverk knyttet fire av disse brannene.

Medsammensvorne  

En 20 år gammel mann og en 17 år gammel gutt har tidligere vært siktet for å ha avgitt falsk forklaring til politiet. Torsdag ble det klart at politiet skjerper siktelsene til grovt skadeverk. Begge skal ha vært medsammensvorne i de samme brannene.

BRANT NED TIL GRUNNEN: Fjell barnehage var en av fem barnehagebranner i Drammen sist helg. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
BRANT NED TIL GRUNNEN: Fjell barnehage var en av fem barnehagebranner i Drammen sist helg. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- De vil bli fremstilt for varetektsfengsling i morgen. 20-åringen er siktet for et forsøk og tre brannfullbyrdelser, 17-åringen er bare siktet for to brannfullbyrdelser, sier Hanø.

Ifølge politiet har guttene operert sammen om å påsette brannene.

- De er siktet for det samme og har relasjoner til hverandre, men hvilke vil jeg ikke kommentere, sier Hanø.

Motivet bak brannene er foreløpig uklart.

- Vi har foretatt avhør av samtlige, men har ikke vært innom det temaet ennå, sier Hanø.

Løp fra stedet 

Natt til torsdag blusset det opp i Drammen igjen, denne gangen i Austadgata førskole. Barnehagen fikk store skader innvendig. Vitner har fortalt at de så to menn løpe fra stedet rett etter brannen, noe som får politiet til å mistenke at brannen var påsatt.

Disse to mennene var torsdag fremdeles på frifot.

- Denne brannen er under etterforskning sammen med de andre brannene. Vi utelukker ikke at det er en sammenheng mellom disse. Det kan også komme flere pågripelser, sier Hanø.

Hanø vil ikke kommentere hvorvidt den varetektsfengslede og den pågrepne 17-åringen og 20-åringen er kjenninger av politiet, og om de er del av et spesielt miljø.
Mindreårig 
16-åringens forsvarer, advokat Knut Fure, reagerte onsdag sterkt på at gutten har sittet i fengsel siden pågripelsen tirsdag.

- Han er veldig preget av det. Han har i realiteten sittet i full isolasjon siden han ble pågrepet, sa Fure til NRK.

Han viser til at det norske lovverket og internasjonale konvensjoner har bestemmelser om at barn ikke skal sitte i fengsel.

- Barn i den forbindelse defineres som personer under 18 år, og gutten er jo bare 16, sa Fure.

- Vilkårene gjelder bevisforstyrrelse og gjentakelsesfare. Vi kan ikke ta hensyn til at gutten er under 18 år, sier seksjonsleder Nina Bjørlo ved Drammen politistasjon til NTB.