16 års fengsel for drapet på June Lise Eilertsen

26 år gamle Jim Tore Salvanes er i Karmsund tingrett dømt til 16 års fengsel for drapet på June Lise Eilertsen i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 42 år gamle kvinnen døde av knivstikk natt til 19. oktober i fjor like utenfor hjemmet sitt i Kopervik på Karmøy. 26-åringen har forklart i retten at han fryktet at Eilertsen var HIV-smittet, og at hun hadde smittet ham.

Retten har ikke funnet Salvanes' forklaring på drapet som formildende. I domspremissene heter det at det eneste motivet for drapet er raseri og hevnlyst som var basert på et rykte.

En HIV-test viste at Eilertsen ikke hadde den fryktede sykdommen.

Brutalt

26-åringen har forklart at han hadde ruset seg kraftig drapskvelden. Da han gikk til Eilertsens hjem, hadde han med seg en stor kjøttkniv. Han mener selv han brukte kniven i selvforsvar.

Den 42 år gamle kvinnen ble påført 13 knivstikk i hodet og kroppen. De rettsmedisinsk sakkyndige mener skadene hun fikk var så omfattende at de ville være dødelige selv om hun hadde fått umiddelbar behandling.

Eilertsen bodde få hundre meter fra 26-åringen. Han dro hjem, men kom senere tilbake. Han skal da ha forsøkt å få drapet til å se ut som et seksualdrap. I tillegg sparket han henne i både kroppen og i ansiktet.

HIV-rykte

Salvanes hadde hatt et kort forhold til June Lise Eilertsen da han fikk høre rykte om at hun var HIV-smittet. Han har forklart i retten at han oppsøkte henne og forlangte at hun skulle bevise at hun ikke hadde sykdommen.

Fire dager før hun ble drept, oppsøkte Eilertsen en lege for å ta en HIV-test. Resultatet fra testen, var negativt. Dette fikk 42-åringen aldri vite.

Karmsund tingrett mener drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Eilertsen er påført smertefull og farlig vold som er rystende, heter det i domspremissene. I tillegg har 26-åringen forsøkt å skjule forbrytelsen.

Hans forsvarer, advokat Erik Lea, har anbefalt sin klient å anke straffeutmålingen.

(NTB-Bodil K. Sandvik)