Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

16-årsgrense på spilleautomater

Norges Røde Kors innførte onsdag en selvpålagt aldersgrense på 16 år på sine spilleautomater. Organisasjonens generalsekretær Svein Mollekleiv oppfordrer andre aktører på automatmarkedet om å følge etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors vil fortløpende utstyre sin rundt 12.000 automater med et merke der det opplyses at automaten ikke er anbefalt for barn under 16 år.

- Norges Røde Kors har ingen politimyndighet, men vi oppfordrer nå alle parter, spesielt foreldre, til å hjelpe oss med å få størst mulig effekt ut av denne selvpålagte aldersgrensen, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors til NTB.

- Vi har valgt å gjøre dette mens vi venter på en politisk beslutning om en nedre aldersgrense.

Spiller ofte

En undersøkelse som ble utført for Norsk Tipping høsten 1997, men som først ble offentliggjort onsdag, viser at ungdom er like interessert i pengespill som voksne.

Hver fjerde ungdom mellom 12 og 19 år spiller ukentlig på kronespill og spillautomater. Og de synes selv de bruker for mye penger på denne formen for spennende tidsfordriv, der automatene med lys og lyder synes å ha en slags magisk tiltrekningskraft.

Tre av fire unge drives av en følelse av å mestre automatene så godt at de tror de kan påvirke utfallet av spillingen. Rundt halvparten spiller bort det de vinner.

Milliarder Til sammen bruker nordmenn rundt 7,5 milliarder kroner årlig på spilleautomater. Det vil si drøyt 40 prosent av hele spilleomsetningen her i landet. Barn og unge står for en god slump av denne omsetningen.

Norsk Tipping ønsker å kaste seg inn i kampen om automatkronene. Hvis selskapet får det som det vil, kan Norsk Tipping bli den dominerende aktøren på spilleautomat-markedet om noen år. Også tippeselskapet vil ha en nedre aldersgrense for dem som vil spille.

(NTB)