16 barnehagebarn testes etter e. coli-utbrudd

Men Folkehelseinstituttet mistenker nasjonalt distribuert matvare.

TESTER BARNEHAGEBARN: 
Et barn har dødd som følge av E. coli-smitte. To andre har fått påvist den samme bakterien hittil i år. Folkehelseinstituttet behandler saken som et nasjonalt utbrudd. Søskenparet som har fått konstatert E.coli-smitte går i Hommelvik barnehage i Melvik i Sør-Trøndelag.
Foto: Tor Aage Hansen / SCANPIX
TESTER BARNEHAGEBARN: Et barn har dødd som følge av E. coli-smitte. To andre har fått påvist den samme bakterien hittil i år. Folkehelseinstituttet behandler saken som et nasjonalt utbrudd. Søskenparet som har fått konstatert E.coli-smitte går i Hommelvik barnehage i Melvik i Sør-Trøndelag. Foto: Tor Aage Hansen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Folkehelseinstituttet slår alarm om et nasjonalt e. coli-utbrudd etter at tre, trolig fire barn er blitt smittet av den samme bakterien. Det er funnet samme E. coli-bakterie innenfor den farlige gruppen ehec hos de tre barna.

Ifølge NTB frykter Folkehelseinstituttet at det er snakk om en nasjonalt distribuert matvare som er smittekilden.

- Vi har fulgt vanlige prosedyrer i slike saker, og sørget for å intervjue familiene og tatt prøver av aktuelle matvarer. Vi kan ikke peke ut noen mulige mistenkte matvarer enda, sa Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet tidligere i dag.


- Tenker på familien
Det nyeste utbruddet av sykdommen skjedde i Malvik i Sør-Trøndelag tidligere denne uka. To søsken ble påvist smittet, men det er foreløpig bare et av søskenene som knyttes til den aktuelle bakteriestammen, ifølge Folkehelseinstituttet. Men det er mistanke om at det er samme smittekilde som har rammet begge søsknene.

Fra før har en gutt dødd av sykdommen i januar i år, og et barn ble også smittet i Tromsø i februar.

- Det er veldig vanskelig, men vi har fått god støtte og veiledning fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet. Våre tanker går først og fremst til den familien som er rammet, sier virksomhetsleder for barnehagene i Malvik kommune, Ann Kristin Aalberg, til Dagbladet.no.

Hun sier at nyhetene om at det kan være en nasjonalt distribuert matvare kan tyde på at smittekilden ikke er i barnehagen, men sier at saken følges opp med omfattende tiltak for å vaske områdene. Flere ansatte og 16 barnehagebarn skal testes for smitte, bekreftet Malvik kommune tidligere i dag.

Takler det bra
På tross av en vanskelig situasjon, har de involverte tatt det bra, sier virksomhetslederen.

- Vi har hatt flere møter denne uka, og jeg er mektig imponert over hvordan foreldre og ansatte i barnehagen har taklet dette. De tar det med fatning, sier Aalberg.

Folkehelseinstituttet har ikke gått ut med mange konkrete råd, siden de fremdeles ikke vet hva som er smittekilden, men oppfordrer til å ha fokus på god mathygiene. Samtidig ber de om å være obs på sykdomstegn.

— Personer, og særlig barn, med blodig diaré bør søke lege raskt for utredning, sier Aavitsland i Folkehelseinstituttet til NTB.

Kartlegger matvarer
Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og kommunelegene har igangsatt et større arbeid for å kartlegge blant annet hva barna har spist før de ble syke og gjennomført intervjuer med foreldrene deres, ifølge NTB.

Folkehelseinstituttet håper å kunne danne seg en teori om hva smittekilden kan være. Matsmittekomiteen og internasjonale nettverk er også koblet inn, ifølge Folkehelseinstituttet.

Prøver av matvarer blir sendt til Veterinærinstituttet for analyse. Ved eventuelle funn av E. coli-bakterier i prøvene, sendes bakteriestammen til Folkehelseinstituttet for DNA-analyse for å avklare om bakteriestammen er den samme som i smittetilfellene.

For rundt tre år siden startet et smitteutbrudd som totalt rammet 18 personer — 16 av dem barn. Den gangen førte omhyggelig granskningsarbeid til at smittekilden ble lokalisert i spekepølse fra Gilde. Et barn mistet livet.

E. coli-bakterien ehec

*En E. coli-bakterie er i seg selv ikke skadelig. Den finnes i tarmen hos alle varmblodige dyr, inkludert mennesker, hvor den hjelper til å opprettholde normal tarmfunksjon.

*Enkelte varianter av E. coli kan produsere toksiner eller giftstoff som framkaller diaré hos mennesker, blant annet såkalt «turistdiaré».

*Noen få E. coli-stammer produserer det svært giftige shigatoksinet. Den mest kjente er E. coli O157, og det er denne som er påvist nå. Samlebetegnelsen for denne typen bakterier er ehec (Enterohemoragisk E. coli).

*Ehec-bakteriene kan gi svært alvorlig følger, som nyresvikt og dødsfall.

*Bakterien ble tidligere kalt «hamburgerbakterien» etter flere sykdomsutbrudd i USA med utgangspunkt i hamburgerrestauranter.

*Stort utbrudd i Norge i 2006. Ti barn ble syke av E. coli O103, og ett av dem døde. Smittekilden var morrpølse.

(Kilde: Norges veterinærhøgskole, Store norske leksikon)

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer