SYREANGREP: 25-åringen er sammen med en 20-åring tiltalt for grov kroppsskade etter et syreangrep på nattklubb i London i april. Nå forteller ofrene i retten om den grufulle opplevelsen. Foto: Politiet
SYREANGREP: 25-åringen er sammen med en 20-åring tiltalt for grov kroppsskade etter et syreangrep på nattklubb i London i april. Nå forteller ofrene i retten om den grufulle opplevelsen. Foto: PolitietVis mer

Rettssak etter syreangrep i London:

16 ble angrepet med syre på nattklubb i London i april. Kvinne forteller i retten om hvordan huden falt av fra nakken hennes

To menn i 20-åra i retten. De står tiltalt for å ha skadd 16 personer i syreangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var som når du åpner en cola. Det kom en hissende lyd, som en spraydusj. Det var borti nakken min og huden falt av i hendene mine, sier en kvinne i rettssalen i London.

Hun var et av ofrene for syreangrepet på en nattklubb øst i London i april. Etsende væske ble kastet over et tettpakka dansegulv på nattklubben «Mangle». 16 personer ble skadd.

- Jeg visste det var syre. Ingenting annet enn syre blemmer så raskt, sier kvinnen, som videre beskriver hvordan nakken hennes med en gang ble full av blemmer.

Det er Sky News som omtaler kvinnens beskrivelse i retten om hva som skjedde.

Nekter straffskyld

Syreangrepet fant sted 17. april i år. En 25-åring og en 20-åring står i Wood Green Crown Court tiltalt for fem tilfeller av grov kroppsskade med hensikt, og 11 andre tilfeller av kroppsskade.

Begge nekter straffskyld. 25-åringen nekter ikke for å ha kastet væsken, men sier han ikke visste at det var syre i flaska.

Artikkelen fortsetter under videoen.

SKADET FOR LIVET: Daniel Rotarius ekskjæreste var så sjalu at hun kastet etsende syre over ham mens han sov. Nå håper han det økende antallet syreangrep i Storbritannia vil tvinge myndighetene til å handle. Video: AP Vis mer

Aktor skal ha fortalt i retten at det fremdeles er uklart hva som faktisk fikk hendelsen til å skje, men at det hele startet med dytting mellom en gruppe menn.

- Hovedteorien i denne saken er at disse to vennene kom til klubben sammen - bevæpnet med syre. De ble fulle sammen, havnet i en slåsskamp sammen, kastet det sammen, og ble der sammen til de gikk, sa aktor ifølge The Guardian.

Britiske medier skriver at 25-åringen er ekskjæreste til en britisk reality-kjendis fra tv-showet «The Only Way Is Essex», og at han er far til et ufødt barn.

Gråt i retten

Kvinnen i retten skal også ifølge Sky News ha sagt at sikkerhetsvaktene på utestedet ikke så ut til å ha en anelse om hva som hadde skjedd. De forsto visstnok ikke alvoret før hun viste dem skadene.

Hvilken syre som ble brukt i angrepet, skal ikke være kjent. Men den skal ha hatt en pH-verdi på 1, noe som tilsvarer surhetsnivået i magesyre.

En annen kvinne skal ha grått i rettssalen da hun fortalte om hvordan syren traff henne på brystet. Skadene måtte bli behandlet av en spesialist.

Mange syreangrep - ingen vet hvorfor

Dette er langt fra eneste syreangrepet i den britiske hovedstaden den siste tida.

OVERLEVDE: 19 år gamle Reshma QurashiI overlevde et brutalt syreangrep i 2014. Her stråler hun på catwalken i New York. Video: Reuters Vis mer

Antallet kriminelle handlinger ved bruk av skadelige stoffer – i hovedsak etsende stoff og syre – har mer enn doblet seg i London de siste tre årene, ifølge The Guardian, som har fått tilgang til offisielle tall.

186 hendelser mellom april 2014 og mars 2015 involverte skadelige stoffer. I samme periode fra 2016 til 2017 var tallet 397.

Nesten alle angrepene skjer i samme bydel, Newham, øst i London. Ingen vet hvorfor.

- Det har skjedd en økning i antall kriminelle hendelser hvor etsende stoffer blir brukt. Hvilke stoffer som brukes varierer i alt fra blekemiddel til svovelsyre, og de har blitt brukt til å begå en rekke lovbrudd, som vold og ran, sa politiførstebetjent Mike West hos politiet i London til Dagbladet for to uker siden.

De har heller ikke denne uka ytterligere opplysninger om etterforskningen.

En britisk professor i kriminologi har uttalt at økningen i syreangrep i London kan ha med at kriminelle miljøer i større grad erstatter det å bære våpen med å bære etsende væsker.