16 byer slåss om å være «Springfield»

Men mangler en tibetansk bydel - og litt til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Matt Groening, skaperen av verdens mest populære animasjonsserie, valgte for over 15 år siden Springfield som navn på sin fiktive by fordi det er et av de vanligste bynavnene i USA.

Time Magazine har kalt den animerte utgaven «Amerikas verste by». Men til sommeren har den første helaftens kinofilmen om The Simpsons premiere, og nå har filmselskapet invitert ikke mindre enn 16 virkelige Springfield-byer til å konkurrere om å få verdenspremieren, melder nyhetsbyrået AP.

Håper på turisme

Blant byene som kaster seg inn i kampen er Springfield i Oregon.

- Hvis vi blir valgt, betyr det oppmerksomhet i hele landet og til og med verden over. Det er nok av alvorlige ting å ta tak i, men dette er noe vi kanskje like godt kan ha det litt morsomt med, sier borgermester Sid Leiken til AP.

Hans kollega i film-Springfield er mest kjent for å være feit, overfladisk og korrupt, med tette bånd til mafiaen.

- For meg personlig er dette veldig spennende. På et profesjonelt plan synes jeg alt som kan føre til turisme i området er fantastisk, sier turistsjef Josh Alder i Springfield, Oregon, som selv er Simpsons-fan.

De konkurrerende byen skal nå sende inn kortfilmer til filmselskapet Fox der de markedsfører det beste med sitt lokalsamfunn - og koblinger til tv-seriens skildring av byen. Vinnerbyen vil i tillegg til å bli åsted for premieren også få sin plass i rulleteksten til filmen.

Fire fengsler

I The Simpsons blir det, selv om serien har passert 300 episoder, aldri nevnt hvor i USA byen ligger. Til tross for at Springfield tilsynelatende er en ganske liten by, har den en rekke elementer som normalt ville hørt hjemme i en metropol - en veldig, veldig syk metropol, riktignok.

For det spørs om hele befolkningen i den heldige utvalgte virkelighetens Springfield setter pris på å bli sammenlignet med de mildt sagt eksentriske innbyggerne i den fiktive versjonen.

Byen omfatter ifølge Wikipedias oversikt blant annet et kjernekraftverk, fire fengsler, mafia, en «vagt protestantisk kirke», en lilleputt-liga baseballstadion, et kasino med sjøutsikt, en hundeveddeløpsbane, et stort fjellmassiv, skog, innsjøer, elver, fossefall, sletter og en vulkan; innvandrerbydelene «Little Italy», «Chinatown», «Greektown», «Little Bangkok» og «Tibet Town» i tillegg til en russisk bydel, en utelukkende jødisk bydel og en homsebydel, samt en rekke i overkant interessante restauranter.

I tillegg framgår det av serien at Springfield blant annet har en rar lukt som er ukomfortabel for besøkende og er konstant helsefarlig radioaktiv. Paradoksalt nok har også de fleste verdenskjendiser besøkt Springfield, inkludert The Rolling Stones, de gjenlevende Beatles-medlemmene og flere presidenter.

Kinofilmen om The Simpsons skal ha premiere 27. juli - i Springfield.