Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-sjef Jens Stoltenberg:

16-doblet formuen

Jobben som NATO-sjef har gjort godt for privatøkonomien.

FORFATTER: Denne måneden ga Jens Stoltenberg ut boka Min historie. Boka er allerede blitt en bestselger, og Stoltenberg har forhandlet fram en ualminnelig god royalty-avtale med forlaget.  Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
FORFATTER: Denne måneden ga Jens Stoltenberg ut boka Min historie. Boka er allerede blitt en bestselger, og Stoltenberg har forhandlet fram en ualminnelig god royalty-avtale med forlaget. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Jens Stoltenberg begynte som øverste leder for Nato har formuen gjort et byks. De siste årene som statsminister vokste den jevnt og trutt til nesten to millioner kroner. Men i 2014 var han ikke lenger statsminister og Nato-lønna begynte ikke å komme på konto før på slutten av året. Formuen falt til drøyt 400 000 kroner.

Stoltenberg tiltrådte som generalsekretær 1. oktober 2014. Etter ett fullt år på NATOs topplønn er skatteformuen oppe i nesten 6,5 millioner kroner.

Men det er neppe NATO-lønna alene som gjør at Stoltenberg er blitt en mye mer formuende mann det siste året. I følge Aftenposten er årslønna på 1,8 millioner kroner, noe som er moderat i forhold til andre internasjonale toppledere.

Men det hjelper selvsagt godt på at lønna er skattefri og at han hverken har utgifter til bolig eller transport i Brussel.

Familiehytter

Dagbladet har spurt Stoltenberg om hva formueveksten skyldes, men svaret er at han ikke har noe å legge til utover det som kommer fram i skattelistene.

Stoltenberg har tinglyst pant i privatboligen på nesten 10 millioner kroner, men dette betyr ikke at lånet på boligen er like høyt.

I tillegg eier han en tredjedel av to familiehytter, som ikke er belånt.

Skattebykset gjør at Stoltenberg i 2015 har betalt 44 960 kroner i formueskatt. Det utgjør mesteparten av det han bidrar med til det norske fellesskapet - 68 374 kroner. For lønna som Nato-sjef er skattefri. Skattbar inntekt til Norge var i 2015 ikke mer enn 137 144 kroner.

De neste årene vil Stoltenberg trolig kunne øke formuen enda mer. Da begynner royaltyinntektene fra hans selvbiografi «Min historie» å tikke inn på konto. Og royaltyen Stoltenberg vil motta er høyere enn det forfattere flest må nøye seg med.

Spesialavtale

Den siste uka har Stoltenberg måttet tåle mye kritikk for at han har forhandlet fram en særlig god avtale med forlaget Gyldendal. En av de som reagerer er forfatterforeningen.

De mener at den framtredende sosialdemokraten opptrer usolidarisk når han bruker sin sterke posisjon til å forhandle fram bedre vilkår for seg selv enn det som er vanlig i bransjen.

– Det er ingenting som er bedre enn at forfattere får godt betalt, men dersom det er en utbredt praksis i Gyldendal å forhandle fram spesialavtaler med enkeltforfattere, er det med på å undergrave hele det kollektive avtaleverket, sier leder Sigmund Løvåsen i Forfatterforeningen til NTB.

Ifølge Dagens Næringsliv har Jens Stoltenberg fått framforhandlet en spesialavtale om royalty for sin selvbiografi «Min historie», som kom ut i forrige uke. Boka er trykket i et førsteopplag på 30.000 og gikk rett til topps på bestselgerlistene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!