16 drept i granatangrep i Kina

Terrorangrep mot politistasjon i Xinjiang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire dager før de olympiske sommerlekene i Beijing starter, kan Kina ha blitt utsatt for det verste terrorangrepet på ti år.

16 politimenn skal ha blitt drept og ytterligere 16 skadd, da en politistasjon i den vestlige regionen Xinjiang ble angrepet med granater.

I hovedstaden Beijing har en mindre gruppe sinte demonstranter støtt sammen med kinesisk politi i nærheten av Den himmelske freds plass.

Kastet håndgranater

Foreløpig er det få detaljer som er kommet ut om terrorangrepet i Xinjiang.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua skal angriperne ha kjørt to anleggsmaskiner inn i en politistasjon og deretter kastet to håndgranater.

Politistasjonen som ble angrepet huset væpnet grensepoliti som vokter Kinas grense mot Kirgisistan og Pakistan. Det er fremdeles uklart om angrepet skjedde i byen Kashgar eller i den administrative regionen Kashgar.

Nyhetsbyrået Xinhua melder at to personer ble arrestert for angrepet i åttetiden lokal tid. Kinesiske myndigheter har ikke gitt nærmere opplysninger om deres identitet.

Politisk uro

POLITISK URO: Forholdet mellom de kinesiske styresmaktene og den muslimske minoriteten uighurene har vært anstrengt og spent. Dette bildet er fra Kashgar tidligere i år. AFP PHOTO / FILES / Mark RALSTON/SCANPIX
POLITISK URO: Forholdet mellom de kinesiske styresmaktene og den muslimske minoriteten uighurene har vært anstrengt og spent. Dette bildet er fra Kashgar tidligere i år. AFP PHOTO / FILES / Mark RALSTON/SCANPIX Vis mer

Xinjiang-regionen langt vest i Kina er hjem til uighurene, en tyrkisktalende, muslimsk minoritet.

Xinjiang, med sine åtte millioner uighurer, har opplevd stor politisk uro siden begynnelsen av 90-tallet.

Bare i år har myndighetene ved tre anledninger sagt at de har avdekket terroraksjoner planlagt av uighurer rettet direkte eller indirekte mot sommerlekene.

Aksjonene skal blant annet ha involvert flykapring og kidnapping av idrettsutøvere og journalister.

Terrorstrid

Kinesiske myndigheter har lenge hevdet uighurene driver væpnet separatistvirksomhet for å løsrive seg fra Folkerepublikken, som regionen ble en del av i 1949.

De tyrkisktalende uighurene på sin side hevder at myndighetene i Beijing bruker kampen mot terror som et påskudd til å slå hardt ned på fredelig arbeid for selvstendighet og uttrykk for egen kulturell identitet.

Forrige gang separatistgrupper i Xinjiang gjennomførte terroraksjoner var i 1997 og 1998, da busser, politistasjoner, militæranlegg, fengsler og politiske ledere ble angrepet, skriver The Times Online.

16 drept i granatangrep i Kina

Etter terrorangrepet i USA 11. september 2001, fikk Kina med støtte fra USA, ført opp separatistgruppen East Turkistan Islamic Movement på FNs liste over terrororganisasjoner.

Beijing omgjort til et fort

I Beijing i dag protesterte om lag 20 demonstranter mot at de er blitt kastet ut av hjemmene sine i Qianmen-distriktet som følge av byggevirksomhet i forbindelse med Beijing-OL.

Selv før meldingen om angrepet i Xinjiang og tilløpene til demonstrasjon i nærheten av Den himmelske freds plass, hadde kinesiske myndigheter sørget for streng sikkerhetskontroll over vertskapsbyen før sommerlekene.

«Beijing er omgjort til et gigantisk fort. Luftvernsraketter beskytter luftrommet over de olympiske anleggene. Overvåkingskameraer på lyktestolper overvåker fortauene. Politimenn gjennomsøker tusenvis av personbiler og lastebiler som skal inn til byen», skriver The New York Times.

Titusenvis av sivile uniformert med røde armbånd er også blitt mobilisert til å patruljere nabolag, og for å rapportere om hver minste minstenkelige ting.