16 drept i Irak

Ni sivile ble fredag drept da amerikanske styrker støtte sammen med motstandsgrupper i den irakiske byen Falluja, melder sykehuskilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falluja/Irak: Senere ble det kjent at fire irakiske politimenn og tre væpnede opprørere også er blitt drept i kamper i forbindelse med en razzia i Saddam Husseins hjemby Tikrit. I tillegg ble fire politimenn såret.

Til sammen 21 mennesker som mistenkes for å være opprørere ble arrestert i razziaen der politifolk og amerikanske militære gjennomsøkte hus i byen på jakt etter motstandere.

Blant de drepte i Falluja var det tre barn og en irakisk kameramann som jobbet for den amerikanske TV-kanalen ABC. Han fikk en kule i pannen mens han filmet de amerikanske soldatene.

I tillegg ble 25 personer såret, deriblant kvinner, barn og eldre mennesker, ifølge sykehuskilder.

Kampene begynte da maskerte irakere angrep en amerikansk militærkolonne med rakettdrevne granatkastere, bombekastere og maskingeværer. Geværsalver og granater kunne høres fra utkanten av byen som er kjent som et sentrum for den irakiske motstanden mot amerikanerne.

Trefningene pågikk fortsatt fredag ettermiddag, noe som fikk folk til å holde seg hjemme. Bortsett fra ambulanser og militære kjøretøy var byens gater tomme.

Yassin på veggen

Mange av innbyggerne lot også være å delta i den muslimske fredagsbønnen, mens andre sto langs hovedveien og stirret på en lang rekke amerikanske stridsvogner med kanonene pekende mot byen.

I byens hovedmoské ble det preket mot okkupasjonen, mens bilder av den palestinske Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin hang på bygningens fasade. Yassin ble drept av et israelsk helikopter tidligere i uka og betraktes som en martyr i vide kretser i Irak.

I den kurdiske byen Mosul i Nord-Irak ble en irakisk politimann såret i et angrep på en politistasjon fredag ettermiddag.

Torsdag ble en amerikansk soldat drept og to såret i et angrep utenfor Falluja. Til sammen 399 amerikanske soldater er til nå drept kamper i Irak siden invasjonen for ett år siden. 284 av dem er drept siden president George W. Bush erklærte kampene for over 1. mai.

FN-eksperter

I Bagdad forberedte det USA-oppnevnte styringsrådet seg på samtaler med et ekspertteam fra FN om organiseringen av valg.

Ekspertteamet, som ledes av FNs Irak-utsending Lakhdar Brahimi og den uruguayanske statsviteren og valgeksperten Carmen Perelli, kom til Bagdad fredag ettermiddag.

FNs generalsekretær Kofi Annan trakk nesten hele FN-staben ut av Irak etter bombeattentatet mot FN-hovedkvarteret i august i fjor.

Ifølge Muwaffaq al-Rubiae i styringsrådet kommer samtalene først og fremst til å dreie seg om opprettelsen av en valgkommisjon, en ny valglov og en lov om politiske partier.

Den sjiamuslimske lederen ayatolla Ali al-Sistani gjorde det imidlertid klart at han ikke vil delta i samtaler med ekspertene fra FN. Sistani avviste den foreløpige irakiske loven om valg.

I Arbil i det nordlige Irak innledet de to rivaliserende kurdiske lederne Massoud Barzani og Jalal Talabani på en forsoningskonferanse mellom de kurdiske gruppene KDP og PUK.

(NTB)

SORG: Irakiske menn gråter under transporten av en av de drepte etter de Amerikanske styrkenes operasjon i Falluja i dag. Ni sivile ble drept og 25 skadd i aksjonen.
JUBEL: En Irakisk mann feirer etter at en amerikansk Humvee-bil etter en skuddveksling mellom Amerikanske styrker og irakiske motstandsfolk.