BORDET: Ett av skipene i flåten som er på vei til Gaza med 10 000 tonn nødhjelp for å utfordre den egypt-israelske blokkaden av landstripen. Minst ett av skipene er i morgentimene bordet av israelske soldater. Rapporter går på at så mange som ti kan være drept og 30 såret. Foto: AFP
BORDET: Ett av skipene i flåten som er på vei til Gaza med 10 000 tonn nødhjelp for å utfordre den egypt-israelske blokkaden av landstripen. Minst ett av skipene er i morgentimene bordet av israelske soldater. Rapporter går på at så mange som ti kan være drept og 30 såret. Foto: AFPVis mer

- 16 drept og 30 såret etter bording av Gaza-konvoi

Israelske soldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei mot Gaza. Tre nordmenn skal være med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er foreløpig usikkert hvor mange som er drept og såret etter at israelske soldater bordet flåten på seks skip med 10 000 tonn mat og nødhjelp på vei mot Gaza i morges.

Al Jazeera viser til israelsk militærradio som rapporterer at 16 personer skal være drept. Bordingen av skipene med påfølgende skyting skjedde 65 kilometer fra Gaza-kysten.

Ifølge palestinsk og tyrkisk tv er ti drept og 30 såret.

Tre nordmenn er om bord den internasjonale konvoien.

Det israelske militæret sier ifølge Haaretz at ti propalestinske aktivister er drept og at to soldater er skadd. Videre sier militæret at de skal ha blitt beskutt da de avskjærte konvoien.

- Marinejegere tok kontroll over seks skip som forsøkte å trenge gjennom blokkaden av Gaza-stripen. Under operasjonen ble soldatene møtt flere voldelige angrep fra aksjonister, som åpnet ild, sier en talsmann.
 
Sammenstøt Ifølge den private israelske TV-kanalen «10» åpnet soldatene ild etter å ha blitt angrepet med kniver og økser av noen av passasjerene om bord.

Alle de seks skipene i konvoien er bordet.

OM BORD: Disse tre nordmennene skal være om bord Mavi Marmara: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi. Foto: Privat
OM BORD: Disse tre nordmennene skal være om bord Mavi Marmara: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi. Foto: Privat Vis mer

De tre normennene forlot land om bord det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara, som ble bordet. Skipet har plass til 600 passasjerer om bord og er lederskipet i konvoien.

- Vi står overfor et historisk eksempel på statlig sjørøvervirksomhet, noe som har kostet et ikke ubetydelig antall menneskeliv, sier Rødt-politiker Erling Folkvord til Dagbladet.

- Forberedt Ifølge Folkvord befant båtene seg i internasjonalt farvann da de ble bordet av israelske styrker. Han skulle selv vært ombord i ett av skipene i konvoien, men ble sammen med en gruppe holdt igjen på Kypros.

- På forhånd gikk vi gjennom de ulike scenariene for hva som kunne skje. Fra aksjonsledelsen ble det presisert at muligheten for å bli bordet og skudd avfyrt, var ett av mange mulige scenarier, sier Folkvord.

Han sier alle ombord har signert en erklæring på at de er inneforstått med risikoen forbundet med aksjonen og at noen kan bli skadd eller miste livet.

Ambassade i beredskap Utenriksdepartementet (UD) følger situasjonen tett og den norske ambassaden i Tel Aviv er i beredskap for å bistå nordmenn om bord.

- Det er foreløpig masse ubekreftede meldinger og vi forsøker nå å skaffe oss oversikt over hva som har skjedd, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen til Dagbladet.

BORDET: Soldater bordet skipet Mavi Marmara i morges. Foto: APTN
BORDET: Soldater bordet skipet Mavi Marmara i morges. Foto: APTN Vis mer

UD bekrefter at nordmenn er om bord. De har ikke fått meldinger om at nordmenn er blant de skadde eller drepte.

Militærsensur De seks skipene er på vei til Gaza med hjelpeforsyninger og flere hundre propalestinske aktivister, og israelske myndigheter har tidligere sagt at de vil hindre konvoien i å nå Gaza.

Ifølge meldinger på Twitter sendes nå skipene til Haifa, og ikke Ashdod.

Det israelske militæret hadde mandag morgen ikke kommentert opplysningene, melder NTB.

Den israelske militærsensuren ble iverksatt mandag morgen, og forbyr all rapportering om eventuelle drepte eller sårede fraktet til israelske sykehus, ifølge israelsk radio.

TV-kanalene CNN Turk television og Al-Aqsa TV fra Gaza meldte at to personer ble drept og 30 såret da israelske marinesoldater bordet minst ett av skipene i den internasjonale konvoien.

SKADDE: Flere ble skadd og ulike medier medler om mellom to og seksten drepte. Foto: APTN
SKADDE: Flere ble skadd og ulike medier medler om mellom to og seksten drepte. Foto: APTN Vis mer

En talsmann for en av de tyrkiske hjelpeorganisasjonene bekrefter at to personer er døde.

Dagbladet kommer med mer.

BORDET: Soldater bordet skipet Mavi Marmara i morges. Foto: APTN
BORDET: Soldater bordet skipet Mavi Marmara i morges. Foto: APTN Vis mer