16 kommuner har tap på 265 mill. på norsk oljefiasko

Oljeselskapet Norwegian Energy Company (Noreco) har vært en katastrofe for sine eiere.

KOMMUNEØKONOMI: Stavanger er største aksjonær i Lyse Energi. Her ordfører Christine Sagen Helgø. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
KOMMUNEØKONOMI: Stavanger er største aksjonær i Lyse Energi. Her ordfører Christine Sagen Helgø. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 16 kommuner i Rogaland sitter foreløpig med urealisert tap på 265 millioner kroner i oljeselskapet Noreco, skriver Finansavisen i dag.

De siste to dagene har aksjen falt 20 prosent, etter at det begynte å gå rykter om at en garanti for oppydding på et oljefelt kunne fremtvinge en ny emisjon. Med det har aksjen falt 82 prosent siden mars i fjor og hele 99,4 prosent fra toppen.

Lyse Energi, som er eid av 16 kommuner i Rogaland, er tredje største aksjonær i oljeselskapet med en eierandel på 7,78 prosent. Inkludert emisjoner har Lyse Energi tilsammen investert 320 millioner kroner i oljeselskapet, skriver avisen.

Tunge tap Etter at aksjen har stupt er verdien på aksjene nå redusert til 55 millioner kroner, og Lyse Energi og deres kommunale eiere sitter foreløpig med et urealisert tap på 265 millioner kroner.

Stavanger Kommune er største eier av kraftselskapet med 43,7 prosent, mens Sandnes Kommune er nest største eier med 19,5 prosent.

Stavanger sitter da med et tap på 115 millioner kroner, mens Sandnes? tap er på 52 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Sola skinner heller ikke Sola kommune er tredje største aksjonær i Lyse Energi med en eierandel på 8,7 prosent, og har med det et tap på 23 millioner kroner.

- Sett i ettertid mener jeg at dette er en investering som ikke burde vært gjort, og at man har beveget seg for langt vekk fra kjernevirksomheten og inn i et område som man kanskje ikke har hatt god nok innsikt i til å gå inn i, sier ordfører Ole Ueland (H) i Sola kommune til Finansavisen.

Flere tapere Største eier i oljeselskapet er Ståle Kyllingstads IKM Industri-Invest med 13,19 prosent eierandel, fulgt av Monaco-baserte Erik Henriksens Sabaro Investment med 12,32 prosent.

Noreco hadde et underskudd i 2. kvartal på 750 millioner kroner. I første halvår var underskuddet på 1,26 milliarder kroner, og eierne har flere ganger måttet gå inn med mer penger for å redde selskapet fra konkurs.

Flere nyheter Svidde av en kvart milliard på oljeaksje
Børsfall i Asia på advarsel om skrekkscenario
Fredriksen på hugget - bestiller to nye rigger

KOMMUNEØKONOMI: Ordfører Ole Ueland (H) i Sola mener at dette er en investering som ikke burde vært gjort. Foto: Høyre
KOMMUNEØKONOMI: Ordfører Ole Ueland (H) i Sola mener at dette er en investering som ikke burde vært gjort. Foto: Høyre Vis mer