Kryptovalutaselskapet QuadrigaCX:

1,6 mrd. kan være tapt

Gerald Cotten (30), sjef for Canadas største kryptovaluta-selskap, var den eneste som hadde tilgang til kundenes passord. Så døde han brått.

DØDE BRÅTT: Gerald Cotten (30) døde brått i India. Foto: Facebook
DØDE BRÅTT: Gerald Cotten (30) døde brått i India. Foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sjefen for kryptovalutaselskapet QuadrigaCX hadde tilgang til kunders Kryptovaluta-passord verdt 190 millioner dollar, tilsvarende 1,6 milliarder norske kroner, skriver Sky News.

Gerald Cotten (30) var leder og grunnlegger av Canadas største kryptovaluta-selskap QuadrigaCX. Cotten hadde Chrons sykdom. I forbindelse med en reise til India i desember, hvor Cotten skulle åpne et barnehjem, fikk han problemer som følge av sykdommen og døde, ifølge kona Jennifer Robertson.

Ifølge en uttalelse fra Robertson klarer ikke QuadrigaCX nå å løse ut kundenes penger fordi ingen andre enn Cotten hadde tilgang til passordene.

Ifølge nettstedet CCN er kundenes kryptovaluta borte for alltid etter at selskapet mistet tilgang til den såkalte kalde lagringen av kryptovalutaene Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash SV, Bitcoin Gold, Litecoin, og Ethereum. Ifølge Coinweb brukes såkalt offline, «kald lagring» av sikkerhetshensyn for å hindre angrep fra hackere.

Får trusler

Ifølge Robertson hadde ingen andre enn Cotten tilgang til å håndtere midler eller de ulike formene for kryptovaluta. Robertson har også opplyst at både kryptovalutaen og normale penger er lagret kaldt. Kun selskapet, eller Cotten i dette tilfellet, hadde tilgang til den hemmelige informasjonen.

Robertson har også opplyst at hun har sin avdøde ektemanns laptop, men at hun ikke har passordet. En innleid ekspert skal heller ikke ha klart å omgå krypteringen for å få tilgang til informasjonen.

Selskapets styre søkte 31. januar om beskyttelse fra kreditorer. Forretningsjus-selskapet Ernst & Young forventes å bli utnevnt til å bistå i forhandlingene.

Ifølge Cottens kone har hun og hennes kolleger nå fått trusler fra kryptovalutasamfunn på nett etter kunngjøringen. Spesielt skal det ha kommet trusler fra Reddit-brukere.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

Mistenker selskapet for å lyve

Selskapets kunder har klaget på sosiale medier over at de ikke får tatt ut sine verdier.

Ifølge Sky News skriver en av kundene:

«Hallo, Quadriga! Jeg overførte penger fra min Quadriga-konto til banken min for to uker siden. HVOR ER PENGENE MINE? DE ER FORTSATT IKKE DER».

«Jeg har sendt e-poster, men dere svarer ikke».

En annen skriver: «Jeg har sendt flere e-poster, men jeg får bare automatisk svar, jeg har ikke mulighet til å ta ut kryptovalutaen min».

Noen kunder stiller spørsmål ved om Cotten faktisk er død, mens andre beskylder selskapet for å lyve.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer