Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

16 norske soldater døde i skredulykke i 1986. Nå ber Sp-toppen Olemic Thommessen lære av tragedien

Per Olaf Lundteigen mener stortingspresidenten må gå umiddelbart og krever at Statsbygg tar over byggeskandalen på Stortinget.

RASER MOT OLEMIC: Per Olaf Lundteigen mener det er umulig å ta ansvar ved å bli i sin stilling - og ber Olemic Thommessen gå umiddelbart. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RASER MOT OLEMIC: Per Olaf Lundteigen mener det er umulig å ta ansvar ved å bli i sin stilling - og ber Olemic Thommessen gå umiddelbart. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olemic Thommessen møtte pressen i kveld etter et krisemøte i Stortingets presidentskap. Bakgrunnen for møtet var byggeskandalen på Stortinget, hvor utbyggingen er 1,2 milliarder over budsjett.

Thommessen er i hardt vær som følge av budsjettsprekken, men stortingspresidenten insisterte i kveld på at han ikke kommer til å trekke seg.

- Man tar også ansvar ved å bli. Jeg tenkte gjennom dette før jeg ble gjenvalgt i høst, sa Thommessen.

Dermed ligger det an til kamp rundt Thommessens framtid, all den tid Rødt, SV og Senterpartiet ønsker å kaste ham fra vervet som stortingspresident.

- Det var et mannfolk, det

Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet steiler når han hører at Thommessen vil «ta ansvar ved å bli».

Og Sp-toppen trekker fram en dødsulykke i Forsvaret fra 1986 når han kommenterer Thommessens uttalelser mandag kveld.

- Jeg står her og tenker på Vassdalen-ulykka. Denne forferdelige tragedien hvor 16 soldater mistet livet. Hvem tok ansvar da? Jo, det var oberst Pran. Han hadde ingenting med selve ulykken å gjøre, men oberst Pran gikk av, slik en ekte overordnet og leder skal gjøre. Det var et ekte mannfolk, det, sier Lundteigen til Dagbladet.

- Synes du Thommessen burde gjøre det samme?

- Ja. Helt definitivt, svarer Lundteigen.

- Kan man ikke ta ansvar ved å bli?

- Det er helt forkastelig å tenke sånn. Det er tydelig at det er noen som tror det er slik at man kan begå tabber, og så bli sittende å rette opp egne tabber. Nei, den der kan ikke Olemic Thommessen komme med til oss som er vant med å bruke spader, sier bonden fra Øvre Eiker.

Inn med Statsbygg

Stortingets direktør Ida Børresen trakk seg 15. februar, da den siste kostnadsoverskridelsen ble kjent.

Byggeprosjektet på Stortinget har vokst fra oppussing av et kontorbygg til totalrenovering pluss bygging av nytt postmottak og innkjøringstunnel. Kostnadene har økt fra 70 millioner kroner i 2011 til et anslag på 2,3 milliarder kroner i år.

Lundteigen er klar på at det forrige presidentskapet på Stortinget må dele ansvaret for budsjettsprekken sammen med Olemic Thommessen. Senterpartiet reiste mistillit til Thommessen i juni 2017, og Lundteigen sier det var sterke krefter i partiet som ønsket at hele presidentskapet skulle ta sin hatt den gang.

- Vi skal diskutere Thommessens posisjon nøye på vårt gruppemøte. Selve byggeprosjektet er kommet så langt at vi kan ikke snu, men jeg mener Statsbygg så raskt som mulig må inn og overta ansvaret. De vil sikkert vegre seg, men departementet må beordre dem inn på banen, avsluttet Lundteigen.

Søksmål

Prosjekteringsselskapet Multiconsult, som Olemic Thommessen har gitt hovedskylda for den hittil siste budsjettsprekken, har tidligere fortalt Dagbladet at de ønsket en mer profesjonell byggherre tidlig i prosjektet.

Selskapet ligger i konflikt med Stortinget, som har stevnet dem for 125 millioner kroner. Også nylig avgått stortingsdirektør Ida Børresen har refset Multiconsult og beskyldte selskapet for å være sterkt medvirkende i de galopperende byggekostnadene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!