16 pågrepet i Bosnia for bånd til konflikten i Syria og Irak

Skal være militante islamister med bånd til IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 personer ble pågrepet i Bosnia i dag.

Personene er mistenkt for å ha kjempet i Syria og Irak, og for å ha rekruttert og finansiert turene til andre menn fra Balkan for at de skal slutte seg til islamistiske grupper i de to krigsherjede landene, skriver nyhetsbyrået AP.

Skal ha kjempet med IS Ifølge bosnisk politi skal de arresterte ha kjempet sammen med radikale grupper i Irak og Syria, deriblant terrorgruppa IS, tidligere kjent som ISIL. Under pågripelsene ble det beslaglagt blant annet våpen, ammunisjon, datautstyr, telefonkort og propagandamateriale.

Dagbladet har i en rekke artikler belyst hvordan den islamistiske terrorgruppa med sine propagandavideoer henvender seg både til motstandere i områdene de okkuperer, og til eventuelle sympatisører i blant annet vestlige land.

I forrige måned delte IS-sympatisører åpenlyst ut propaganda midt på Londons kjente shoppinggate Oxford Street.

Inntil ti år i fengsel Bosnia-Hercegovina innførte tidligere i år fengselsstraff i inntil ti år for personer som kjemper i konflikter på fremmed jord, eller som rekrutterer andre til å gjøre det. Dagens pågripelser var de første siden den nye loven trådte i kraft, og ble gjennomført av 200 politibetjenter over hele landet, skriver Reuters.

Bosnisk politi har så langt avvist å offentliggjøre navnene på de pågrepne, men slapp i dag en video som skal vise enkelte av pågripelsene.

Ifølge Reuters meldte en statlig tv-kanal i dag at den uoffisielle lederen for den ultrakonservative salafistbevegelsen i Bosnia, Bilal Bosnic, skal være arrestert.

Også 15 andre personer ble funnet i forbindelse med pågripelsene. Disse personene blir nå etterforsket.