16 personer fikk øyeskader etter fyrverkeri

Blant de 16 skadde er det 14 menn over 18 år og to gutter under 18 år.

SKADD: Dette er et bilde av én av de 16 personene som fikk alvorlige øyeskader i natt. Foto: HAUKELAND UNIVERSITETSYKEHUS
SKADD: Dette er et bilde av én av de 16 personene som fikk alvorlige øyeskader i natt. Foto: HAUKELAND UNIVERSITETSYKEHUS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Å ofre synet til 15 til 20 personer hvert år er en veldig stor pris å betale for at folk skal kunne kose seg med fyrverki. Etter mitt syn er det en for stor pris, sier overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Blant de 16 skadde er det 14 menn over 18 år og to gutter under 18 år. Fire av de 16 har skader som betegnes for alvorlige og 12 har moderate alvorlige skader. Av de fire med alvorlige skader, er alle skadde av bakkefyrverkeri.

- Bør forby amtører Det var ingen kvinner blant de 16 som på landsbasis ble behandlet for alvorlige øyeskader etter nyttårsfeiringen i går, skriver Haukeland universitetssykehus i en pressemelding.

- At det bare var to barn er svært gledelig i forhold til i fjor hvor seks barn ble skadet. Samtidig er det ikke mulig å være fornøyd med totalen. Det er alt for mange som blir skadd, sier Bull til Dagbladet. Han mener løsningen er å la pyroteknikere overta fyrverkeriet.

- Som å fly i fylla - Så lenge man lar amatører holde på med dette eksplosive materialet, tror jeg vi fortsatt kommer til å se skader i årene som kommer. Mine tanker her er klar; man bør forby privatpersoner å drive med fyrverkeri og overlate det til pyroteknikerere, eller personer som er sertifisert for dette. Dessuten er det viktig at man er edru. Hvis en pyrotekniker drakk alkohol før han skulle sende opp fyrverkeri, så er det like ille som hvis en flyver drikker før han flyr, sier overlegen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer