16 personer siktet for menneskesmugling

80 politifolk deltok i en storaksjon i Sandnes i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet): Politiet mener jentas far er bakmann og har tjent millionbeløp på omfattende menneskesmugling.

Rogaland politidistrikt siktet i går 16 personer for menneskesmugling, i en storstilt og planlagt aksjon, rettet mot flere vietnamesiske og noen norske personer i Sandnes-distriktet.

Dagbladet møtte i går kveld en 45 år gammel Sandnes-mann, som kom rett fra lange avhør ved Sandnes politistasjon.

For fem år siden dro han til Hué i Vietnam og giftet seg i et buddhistisk bryllup med ei da rundt 18 år gammel vietnamesisk jente. Han skal ha kommet i kontakt med jenta via hennes far, som han var nabo til i Norge.

De brevvekslet en stund før de giftet seg. Politiet hevder at dette og en rekke andre ekteskap som jentas 41 år gamle svigerfar skal ha stått bak er proforma eller falske. Etter ekteskapet skal datteren og de andre involverte ha flyttet til Norge og søkt om opphold på falske premisser.

Føler seg trakassert

-  Jeg skjønner ingenting. Jeg er lovlig gift og alt, og så skal jeg behandles sånn. Alt er i orden. Jeg har papirer på at vi er lovlig gift. Jeg kan ennå ikke få politiets mistanke mot meg inn i hodet. Dette minner om trakassering, sier 45-åringen til Dagbladet.Mannen, som ikke hadde skaffet seg advokat i går, er ikke sikker på hva han eventuelt er siktet for.

-  De spurte om jeg hadde vært med på menneskesmugling, og jeg har inntrykk av at de mistenker meg for det, sier han.

 TILBAKEVISER ALT:  45-åringen føler seg mistenkt for menneskesmugling og for å ha inngått falskt ekteskap etter å ha vært i avhør i hele går. -  Ekteskapet mitt er ekte kjærlighet, sa 45-åringen til Dagbladet i går kveld. Foto: ERLING HÆGELAND
TILBAKEVISER ALT: 45-åringen føler seg mistenkt for menneskesmugling og for å ha inngått falskt ekteskap etter å ha vært i avhør i hele går. - Ekteskapet mitt er ekte kjærlighet, sa 45-åringen til Dagbladet i går kveld. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Ekte kjærlighet

Han sier han kan love én ting: -  Ekteskapet mitt er ekte kjærlighet.

Hans kone er for tida i Vietnam. Svigerfaren satt i går i avhør, mistenkt for å ha tjent millionbeløp på den angivelige menneskesmuglingen.

Politiet mistenker ham blant annet for å ha lagt til rette for en ekteskaps-tur til Vietnam med nordmenn i hans nabolag i fjor sommer.

To kvinner og tre menn skal da ha reist ned for å gifte seg med vietnamesiske statsborgere.

Etter hva Dagbladet kjenner til omkom én av nordmennene i Vietnam, før ekteskapet ble inngått, og angivelig av helsemessige årsaker. De øvrige giftet seg.

Store pengebeløp

-  Menneskesmuglingen skjer ved at man hjelper utlendinger til å få ulovlig opphold i Norge ved at det inngås proforma ekteskap, slik at utlendingene senere kan søke om familiegjenforening og få oppholdstillatelse på falske premisser, sier politiadvokat Øystein Paulsen ved Rogaland politidistrikt.

Han mener de som smugles inn, eller deres familier, ofte må betale menneskesmugleren 200-300 000 kroner. Én av kvinnene som er blitt smuglet inn må angivelig jobbe svart for å betale bakmannen 10 000 kroner månedlig i gjeld, får Dagbladet opplyst.

De som er blitt brukt til menneskesmuglingen - den som reiser fra Norge for å gifte seg med en vietnamesisk statsborger - skal enten ha blitt betalt gjennom beløp på rundt 50 000 kroner eller fått dekket reisen.

Advokat Anne Kroken er den hovedmistenktes forsvarer.

-  Ikke straffskyld

-  Han har aldri arrangert noe proforma ekteskap, og erkjenner ikke straffskyld. Han har bodd i Norge i mange år, har familie her, kjenner mange og har reist mye til Vietnam og Østen, sier Kroken.

-  Men menneskesmugling har han aldri befattet seg med, sier advokat Anne Kroken.Hun fryktet i går at klienten ville bli sittende i glattcelle over helga. Men i går kveld opplyste politiet at siktede trolig blir framstilt for varetektsfengsling i dag.

Bakgrunnen for den planlagte og omfattende politiaksjonen i går var at politiet de siste månedene har fått flere uavhengige tips om inngåelse av proforma ekteskap mot vederlag.

19 ulike adresser ble derfor ransaket. 80 mannskaper deltok i aksjonen - fra i hovedsak Rogaland politidistrikt, med bistand fra Nye Kripos, Politiets utlendingsenhet og Utlendingsdirektoratet.

KONA: Den 45-årige sandnesmannen giftet seg med denne kvinnen i Vietnam for fem års tid siden. Politiet mistenker at ekteskapet var proforma, med det formål å skaffe jenta opphold i Norge. Angivelig bakmann: Jentas far.