STORE ØDELEGGELSER: En rekke bygninger i Ålen ble hardt skadd da elva Gaula gikk over sine bredder i natt og i dag. Vannet er nå på vei tilbake. 
Foto: Per Magne Moan / Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: En rekke bygninger i Ålen ble hardt skadd da elva Gaula gikk over sine bredder i natt og i dag. Vannet er nå på vei tilbake. Foto: Per Magne Moan / ScanpixVis mer

16 personer sperret inne av flommen

Ålen i Sør-Trøndelag er isolert. Tog- og veitrafikk er stanset, og det er utstedt flomvarsel for flere steder i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ålen i Sør-Trøndelag bråvåknet i dag av den verste flommen i deler av Gaula på minst 70 år. Innbyggere måtte evakueres med helikopter, og et stort kjøpesenter og en rekke bygninger er hardt skadd etter at enorme vannmengder forvandlet sentrumsgatene til en frådende elv.

«Ødeleggelsene er totale,» sier reporter Per Magne Moan i Nea Radio til Dagbladet.

Minst ni personer er evakuert og 16 sitter nå flomfast. De er for øyeblikket ikke i fare, ifølge Sør-Trøndelag politidistrikt, som først fikk melding om flommen klokka 01.45 i natt. 

Ingen er meldt skadd eller savnet i hendelsen.

Isolert fra omverdenen Innkjøringen til Ålen, som er sentrum i Holtålen kommune med rundt 2000 innbyggere, er nå stengt i alle retninger og stedet er i «nærmest isolert» fra omverdenen, ifølge kommunen.

Barnehager og SFO er stengt, mens pleie- og omsorgstjenester vil bli forsøkt opprettholdt så godt det lar seg gjøre. Vannverkene i Haltdalen og Aunegrena er midlertidig ute av drift.

De enorme nedbørsmengdene har fått store konsekvenser for samferdselen en rekke steder i landet.

Mange veier sør er stengt eller har dårligere framkommelighet på grunn av flom og ras, ifølge de siste veimeldingene fra Statens vegvesen.

EVAKUERES: Flere personer i Ålen måtte hentes ut med helikopter. 
Foto: Per Magne Moan / Scanpix
EVAKUERES: Flere personer i Ålen måtte hentes ut med helikopter. Foto: Per Magne Moan / Scanpix Vis mer

Dovrebanen er stengt i «lengre tid» mellom Tangen og Eidsvoll på grunn av omfattende skader, mens Rørosbanen er stengt mellom Elverum og Rena og Røros og Støren. Meråkerbanen er stengt mellom Hell og Storlien, melder Jernbaneverket.

Langt over normalen Målestasjonen på Eggafoss i øvre del av Gaulavassdraget kulminerte på over 800 kubikkmeter vann i sekundet, altså 800 000 liter vann per sekund. Normalt ligger vannføringen på 20-30 kubikkmeter, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad ved NVE til Dagbladet.

Årsaken er et nedbørssystem som har gått sakte over Sør-Trøndelag, hvor det har fått rikelig tid til å dumpe enorme mengder regn.

- En frontsone ga natt til i går mye nedbør i Vestfold og Buskerud. Denne frontsonen møtte et annet bygeområde i Hedmark, og så har det hele beveget seg nordover i natt, sier statsmeteorolog Jon Smits til Dagbladet.

- Veldig mye Det ble målt 111,5 millimeter nedbør på 24 timer på målestasjonen Håsjøen - Solgløtt ved Røros, noe som kan være rekord for Trøndelag i august.

- Det er veldig mye. Det er ganske lenge siden - i hvert fall i Trøndelag - at det har regnet så mye i løpet av et døgn, sier statsmeteorolog Smits.

Den verste nedbøren har nå kommet seg over Nord-Trøndelag; Meteorologisk institutt utstedte i ettermiddag et OBS-varsel for fylket. 

- Det mest intense er nå over i Sør-Trøndelag og systemet ligger over Nord-Trøndelag. Her vil det regne mye i dag og i morgen, sier vakthavende meteorolog Arnstein Tjøstheim ved Værvarslinga på Vestlandet til Dagbladet.

Tatt på senga På grunn av slike «uventet store nedbørsmengder» har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utstedt flomvarsel for Trøndelag og Nordland. Direktoratet innrømmer at de ble tatt på senga av alt regnet og reagerte for seint.

- Vi trodde aldri at det skulle bli så alvorlig som det ble, sier vakthavende hydrolog Lars-Evan Pettersson i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

SENTRUM BLE EN ELV: Store vannmasser skylte gjennom Ålen sentrum tidligere i dag. Foto: Per Magne Moan / Scanpix
SENTRUM BLE EN ELV: Store vannmasser skylte gjennom Ålen sentrum tidligere i dag. Foto: Per Magne Moan / Scanpix Vis mer

I Sør-Trøndelag har vannføringen kulminert de fleste steder. Nea, som er tilløpet til Selbusjøen, har trolig toppet seg på et nivå omkring 100-årsflom, mens øvre Gaula har hatt den største flommen siden august 1940, heter det i flomvarselet NVE utstedte i ettermiddag.

Vannstanden øker fortsatt lenger ned i Gaula, men vil trolig ende på et nivå omkring 10-årsflom, noe den skal tåle. Vannstanden i Selbusjøen stiger og vannføringen i Nidelva er ventet å stige utover dagen.

I tillegg til små og store flommer i en rekke utsatte vassdrag, fører kraftig nedbør på vannmettet jord til økt fare for løsmasseskred, spesielt i indre strøk av Trøndelag.

STENGTE VEIER: Ålen er i praksis nærmest isolert fra omverdenen etter flommen.  Foto: Per Magne Moan / Scanpix
STENGTE VEIER: Ålen er i praksis nærmest isolert fra omverdenen etter flommen. Foto: Per Magne Moan / Scanpix Vis mer