16 stater saksøker Trump

Tar Donald Trumps avgjørelse om å erklære nasjonal krisetilstand inn for domstolen.

BLIR SAKSØKT: Donald Trump blir saksøkt av 16 stater. Foto: MICHELE EVE SANDBERG / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix
BLIR SAKSØKT: Donald Trump blir saksøkt av 16 stater. Foto: MICHELE EVE SANDBERG / REX / SHUTTERSTOCK / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

California og 15 andre delstater saksøker Donald Trumps regjering for grunnlovsbrudd ved å erklære en nasjonal krisetilstand uten at det finnes noen krise.

Californias justisminister Xavier Becerra opplyser i en pressemelding mandag at delstaten sammen med 15 andre delstater har anlagt sak mot president Donald Trumps erklæring av nasjonal krisetilstand, såkalt unntakstilstand.

«Utrolig forakt»

De anfører at Trump-administrasjonens handlinger bryter med grunnloven. De andre delstatene er Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon og Virginia.

Samtlige stater, med unntak av Maryland, ledes av en guvernør fra demokratene.

Statene sier at de ønsker å beskytte sine innbyggere, naturressurser og økonomiske interesser fra Trumps «utrolige forakt for de fundamentale maktprinsippene som er forankret i USAs grunnlov».

Ifølge søksmålet erklærte presidenten krisetilstand til tross for at det ikke eksisterer noen krise ved grensa mellom USA og Mexico. Becerra mener Trump bare erklærte en krisetilstand for å få tilgang til krisemidler han kan bruke til å betale for den omstridte muren han har sverget at han vil bygge på grensa til Mexico, men ikke fått gjennomslag for å få støttet over statsbudsjettet.

California er en av delstatene som har utfordret presidentens politikk flest ganger. Dette er 45. gang Becerra leverer inn et søksmål mot Trump-administrasjonen.

Mener Trump bryter grunnloven

Donald Trump klarte å få rundt 1,4 milliarder dollar til sin grensemur fra Kongressen, men har nå planer om å bruke til sammen 8 milliarder for å bygge en barriere.

Pengene skal Det hvite hus etter planen ta fra militærets konstruksjonskonto, rundt 3,5 milliarder dollar, og fra forsvarsdepartementets kamp mot ulovlig narkotika, rundt 2,5 milliarder dollar.

I det 56 sider lange søksmålet fra de 16 statene argumenteres det med at Trump ved å ta penger Kongressen har bevilget til andre formål, bryter maktfordelingsprinsippene som er definert av grunnloven.

I søksmålet står det også at «føderale myndigheters egne data beviser at det ikke er noen nasjonal krise ved den sørlige grensa som gjør at man må sette opp en mur».

Statene har anlagt sak mot Trump ved Northern District of California i San Francisco. Domstolen her har gjentatte ganger dømt i Trumps disfavør. Ifølge Washington Post har domstolens dommere dømt mot Trump i minst ni viktige saker.

Ankedomstolen er U.S. Court of Appeals for the 9th Circuit, som Trump har gått til frontalangrep på ved flere anledninger. Han har blant annet kalt ankedomstolen «en komplett og total katastrofe» og «en torn i siden».

Erklærte unntakstilstand

Det var fredag i forrige uke presidenten erklærte unntakstilstand. Med det trådte 136 lover i kraft. Lover som gir Trump utstrakt myndighet til å hente penger fra ulike potter i statsbudsjettet og bruke dem slik han mener er best.

For Trumps del handler det om å bygge en grensemur.

- En mur fungerer 100 prosent. Med mindre de går rundt den, sa Trump fra talerstolen i Rosehagen utenfor Det hvite hus.

Trump begrunnet også hvorfor han mener en grensemur er nødvendig.

- Vi snakker om en invasjon av landet vårt, av narkotika, menneskehandel og alle typer kriminelle og gjenger, sa presidenten.

Demokratene varslet tidlig at de vil kjempe mot Trumps mur, og hans unntakstilstand, med nebb og klør.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et oppfølgingsspørsmål fra CNNs reporter fikk han til å rase. Video: CNN Vis mer

Skeptiske republikanere

En rekke ledende demokrater sa allerede i helga at det vil komme en resolusjon innen få dager. Der vil de be Kongressen oppheve unntakstilstanden. Skulle Kongressen vedta en slik resolusjon, kan de oppheve presidentens erklæring, men bare dersom Trump ikke nedlegger veto.

Skulle resolusjonen falle gjennom i Senatet, eller Trump nedlegger veto, har demokratene varslet at de vil «utfordre erklæringen ved domstolene».

Heller ikke republikanerne er udelt positive til Trumps avgjørelse. Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, har uttalt at flere moderate republikanske senatorer vil stemme mot presidentens erklæring. Flere av dem frykter at erklæringen vil skape en farlig presedens som framtidige presidenter kan utnytte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer