16 uker uten skolegang

KONGSFJORD (Dagbladet): Barna i den vesle finnmarksbygda Kongsfjord er de store taperne i en uforsonlig skolestrid. De siste fire månedene har de ikke fått undervisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag samles ungene i det lille grendahuset. Men ikke for å gå på skolen. Dagene går med til monopol, fotball, data- spill - og lek med tamreven Mikkeline.

- Greit nok, men vi skulle nå gjerne ha gått på en ordentlig skole, sier Stig Ole Krogh (11).

Krangler

10. juni i år ble de sju barna tatt ut i skolestreik. Siden har de ikke fått forsvarlig undervisning.

Foreløpig vil verken barneombud Trond Waage eller statsråd Jon Lilletun gripe inn.

I et brev får foreldregruppa beskjed om at undervisningsministeren ikke vil blande seg opp i hvordan Berlevåg kommune organiserer skoletilbudet.

Barnas framtid settes på spill, mens de voksne krangler om penger og paragrafer. Forholdet mellom bygdefolket og kommuneledelsen er iskaldt. Personlige motsetninger hindrer dialog.

- Virkemiddelet vårt er drastisk, men vi kan ikke gi oss nå. Dette er en kamp for Kongsfjords framtid og all bosetting langs finnmarkskysten, sier Linda Johansen.

Mister alt

Hun er smertelig klar over at datteren Silje (15) går glipp av verdifull kunnskap. Det er en pris hun er villig til å betale.

Skolen er blitt en symbolsak: I 1996 mistet Kongsfjord postkontoret. I fjor forsvant butikken. Mister de skolen, føler de 70 innbyggerne at løpet er kjørt. De godtar slett ikke å sende barna på skole til kommunesenteret Berlevåg, tre og en halv værharde finnmarksmil unna.

For da Kongsfjord-skolen ble bygd for bare 15 år siden, var det nettopp for at ungene skulle slippe snøras, snøstormer og kolonnekjøring.

- Du må skjønne at dette er mer enn en skolekamp. Her fins arbeid, vi har to fiskebruk. Men hvem vil flytte til et fiskevær uten skole? spør Jørn Johansen.

- Streiken varer helt til vi får lærere til alle barna. Her i Kongsfjord, sier Bente Kvam.
Foreldrene får full støtte fra LUFS, interesseorganisasjonen for norske bygde-skoler.

- Vedtaket om å legge ned skolen er ulovlig fattet, mener leder Gerd Johansen, som vil klage Kongsfjord-saken inn for Sivilombudsmannen.

Ordfører Arne K. Arntzen i Berlevåg mener kommunen ikke har begått noen lovbrudd.

<B>EN HELT VANLIG MATTETIME:</B> De sju barna bruker tida til å mate tamreven Mikkeline framfor å sitte inne og pugge matteformler.<br>