160 norske Egypt-turisteri flydrama

De trodde de skulle hjem til trygghet, men flyturen ble dramatisk for de 160 norske turistene som ble evakuert fra terroren i Sør-Egypt. Olje begynte å lekke fra den ene motoren. I frykt for brann nødlandet kapteinen i Warszawa med passasjerer og kabinpersonale i full alarmberedskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett etter at flyet fullastet med norske turister hadde lettet fra Hurgada i Egypt, oppdaget kapteinen oljelekkasje i den ene motoren.

- Den norske kapteinen mente at motoren var i ferd med å løpe tørr, og fryktet at den skulle begynne å brenne. Han valgte å stenge motoren. Deretter beordret han passasjerene til å følge nødprosedyrene og landet med bare én motor på den første tilgjengelige flyplassen. Den var i Warszawa, sier Jöran Gårder til Dagbladet. Han er trafikksjef i Blue Scandinavia, et selskap i den nordiske Star Tours/Vingresor-gruppen. Tidligere het det Transwede.

Det var 160 passasjerer ombord i flyet som er en McDonnell-Douglas-80-maskin fra selskapet Blue Scandinavia. De skulle ha landet på Gardermoen klokka 20.10. Et nytt fly av typen Boeing-757, fra samme selskap, ble sendt fra Arlanda utenfor Stockholm til Warszawa for å frakte passasjerene tilbake. Flyet landet på Gardermoen klokka 02.00.

Medfølelse

Det skal ikke ha brutt ut panikk blant passasjerene under nødlandingen. Fons Brusselmans, administrerende direktør i Star Tour, har dyp medfølelse med sine kunder.

- De er blitt utsatt for et stort press de siste dagene. Først måtte de reise i hui og hast på grunn av massakren i Luxor, og på toppen av det hele ble de utsatt for at flyet fikk teknisk svikt på veien hjem. Jeg må berømme gjestene, de har vært tålmodige. Jeg er lettet over at det ikke er noen skadde etter den ufrivillige landingen, sier Fons Brusselmans, sjefen for Star Tour til Dagbladet.

Flyr igjen

Det tyske flyselskapet Lufthansa tok seg av passasjerene og flyene i Warszawa for Star Tours. 14 av passasjerene ombord reiste hjem tidligere enn planlagt på grunn av blodbadet i Luxor.

MD-80 flyet som måtte nødlande i går kveld, er igjen på vingene. I natt ble det fløyet tilbake til Norge, i dag fylles det av norske passasjerer på vei til sol og varme. - Flyet er erklært luftdyktig igjen. Det var en plugg i et oljerør som hadde løsnet og forårsaket lekkasjen. Motoren er ikke ødelagt, og Star Tours gjester som skal til Las Palmas, reiser med flyet i dag tidlig, sier trafikksjef Jöran Gårder til Dagbladet.