1600 elever stengt inne

Politifolkene hadde liste over 15 personer som skulle ransakes under narkorazziaen på Sogn videregående skole i Oslo i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå får både politiet og skolen kritikk for måten aksjonen ble gjennomført på.

-  Det stemmer at vi hadde kjennelse på ransaking av klasserom, skap og et visst antall personer. I tillegg ransaket vi folk som narkotikahundene markerte ved, sier stasjonssjef Øystein Berger ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

Politiet gikk målrettet fra klasserom til klasserom, og alle de omlag 1700 elevene måtte være på skolen under hele aksjonen. Elevene og lærerne i rommene måtte sitte på stolene sine og legge håndflatene på pulten, mens politihunder søkte etter narko. De som sto på listene ble plukket ut og pågrepet foran sine medelever. Vitner forteller til Dagbladet at elever sto og gråt i skolegården etter at de var blitt ransaket.

13 anmeldt

Politiet fant mellom 1,5 og 2 kilo hasj, i tillegg til noen gram marijuhana. Det ble ikke funnet sterkere narkotiske stoffer.

-  13 personer er anmeldt, og ti av dem ble kjørt inn av politiet. Tre er anmeldt for narkotikabesittelse, mens ti er anmeldt for bruk, sier stasjonssjef Øystein Berger til Dagbladet. De fleste av de anmeldte er mellom 17 og 19 år, men politiet pågrep også en 27-åring og en 40-åring.

-  Hysterisk
-  Dette er en typisk norsk og hysterisk narkotikapolitikk-reaksjon, sier kriminolog Evy Frantzen. 
 

- Det går ikke an å henge ut unge mennesker på denne måten. Både politiet og skoleledelsen burde gått mye mer varsomt fram og gjort det hele på en mye mindre dramatisk måte. Hadde man mistenkt bruk og langing av heroin vil saken vært mer alvorlig, men en slik aksjon er for drastisk med tanke på at det er snakk om hasj og marihuana. Man må lære å skille mellom harde og myke narkotiske stoffer, sier Franzen.

 STENGTE AV SKOLEN:  Sogn Videregående skole ble sperret av, og 1700 elever fikk ikke forlate skolen mens aksjonen pågikk. Foto: Ole C.H. Thomassen
STENGTE AV SKOLEN: Sogn Videregående skole ble sperret av, og 1700 elever fikk ikke forlate skolen mens aksjonen pågikk. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

-  For å bli kvitt et større narkotikaproblem må man ha tak i bakmennene og de finner man ikke i en skolegård, sier hun.

Skjønner reaksjonene

Ledelsen i utdanningsetaten i Oslo var orientert om aksjonen på forhånd. Det samme var rektor Tor-Bye Johnsen. Han mener det er skremmende at det er så mye stoff i omløp rundt skolen.

-  Vi har fått bekymringsmeldinger fra elever, ansatte og foreldre, og det er grunnen til at vi har tatt kontakt med politiet, sier Bye-Johnsen.

-  Synes du det er riktig at elever blir ransaket og pågrepet foran sine medelever og lærere?

-  Det er egentlig ikke noe ålreit at det blir sånn, men hvordan skulle man ellers gjort det? Dersom de hadde visst det, ville de jo ikke kommet til skolen i dag, sier rektoren.

-  Forstår du at noen elever reagerte?

-  At en del elever følte seg støtt og at dette opplevdes traumatisk for noen, skjønner jeg godt. Det er ikke noe ålreit at politiet tar med seg klassekamerater, sier rektoren.

Dagbladet har fått tilgang til politiets sambandsordre for det som var døpt «Aksjon Sogn VGS» . Det viser at politiet hadde fått rettslig kjennelse til å ransake 15 navngitte personer.