161 investerte i hans søken etter sagnomsust skip. Nå vil de vite hvor gullmyntene ble av

Rettsak mot skattejegeren Tommy Thompson i USA.

 EN VIRKELIGHETENS INDIANA JONES:  Skattejegere er en døende art i dagens samfunn. Nå utspørres Tommy Thompson, her med en gullmynt fra S.S America i 1989, om hvor pengene fra hans mest berømte ekspedisjon ble av. Foto: Lon Horwedel/AP Photo/The Columbus Dispatch
EN VIRKELIGHETENS INDIANA JONES: Skattejegere er en døende art i dagens samfunn. Nå utspørres Tommy Thompson, her med en gullmynt fra S.S America i 1989, om hvor pengene fra hans mest berømte ekspedisjon ble av. Foto: Lon Horwedel/AP Photo/The Columbus DispatchVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For tre år siden forsvant den amerikanske skattejegeren Tommy Thompson.

Dette etter at mannen fikk beskjed om å møte opp i retten etter anklager om å ha unndratt store summer fra det skipsvraket S.S. America - et fartøy som lenge har gått under navnet «Gullskipet», ifølge Telegraph.

Dampskipet, som i 1857 gikk ned med 425 mennesker under en orkan i Sør-Carolina, hadde enorme summer ombord og da Johnson skulle ut og lete etter S.S. America var det ikke mangel på lommebøker som åpnet seg.

Betalte han 12 millioner dollar Totalt skal 161 investorer ha betalt Thompson 12,7 millioner dollar for å finne skipet.

Amerikansk rett har tidligere avgjort at mesteparten av funnene, deriblant verdier for rundt 50 millioner dollar som ble solgt unna i 2000, skulle tilfalle de som var med på ekspedisjonen. 

På tross av denne enorme summen har Thompson ennå til gode å betale tilbake investorene, skriver Telegraph.

Det er disse som nå vil ha svar på hvor resten av gullmyntene ble av etter at skattejegeren og hans følge fant fartøyet for 27 år siden, skriver Associated Press.

- Vil ikke svare for seg Johnson ble i januar pågrepet på et hotell i Florida og nå er utspørringen om hvor skatten ble av i full gang, ifølge nyhetsbyrået.

Den tiltalte har i april sagt seg skyldig i å unngå rettsforfølgelse. Han har siden den gang blitt dømt til to års fengsel, samt å betale en bot på 250 000 dollar, skriver Associated Press.

En del av dommen er at Thompson skal svare på spørsmål om hvor det resterende gullet befinner seg.

Likevel ser det ikke ut til at investorene kommer noe nærmere å få tak i det Thompson er anklaget for å ha gjemt unna, gullmynter som antas å ha en verdi et sted mellom to og fire millioner dollar.

- Forsøker å lure oss Ifølge rettsdokumenter hentet ut av Associated Press anklages Thompson for «å være unnvikende, late som han er dum og å beint fram nekte å svare for seg».

Summene som Thompson har hentet ut av skipet skal ha blitt ført ut av landet etter den vellykkede ekspedisjonen, men i rettsaken skal Thompson verken ha svart på hvordan han fikk de ut av landet eller hvor de befinner seg.

- I korte trekk forsøker han å få oss til å tro at han ga pengene til et fremmed menneske, uten å vite hvor pengene kom til å havne eller hvordan han selv skulle få tilgang på dem i ettertid, skal anklagerne ha sagt, ifølge Associated Press.