Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

161 vernede bygninger står i fare: - Bebyggelsen er en viktig del av norsk identitet

Riksantikvaren følger storbrannen i Lærdal med uro.

BRNN I LÆRDAL: Grafikken viser hvor i Lærdal det brenner. Grafikk: Kjell Erik Berg
BRNN I LÆRDAL: Grafikken viser hvor i Lærdal det brenner. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 30 bolighus er brent ned og totalskadd i storbrannen i Lærdalsøyri. I tillegg er en rekke andre boliger og næringsbygg skadet, får Dagbladet opplyst klokka 09.00.

Sentralt på Lærdalsøyri ligger Gamle Lærdalsøyri, et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 17- og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil. Minst tre bygninger i det vernede området er nedbrent, hvorav ett hadde status som fredet, oppgir kommunen på sine hjemmesider.

I natt sa Jan Gunnar Holvik, vaktleder ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane, at det var fare for at hele bygda ville brenne ned.

- Katastrofe Det brenner fortsatt, og seksjonssjef Harald Ibenholt hos Riksantikvaren følger situasjonen med uro.

VERNEDE BYGNINGER: 
Sentralt på Lærdalsøyri ligger Gamle Lærdalsøyri, et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 17- og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil. Minst tre bygninger i det vernede området er nedbrent, hvorav ett hadde status som fredet, oppgir kommunen på sine hjemmesider. Foto: Øystein Venås
VERNEDE BYGNINGER: Sentralt på Lærdalsøyri ligger Gamle Lærdalsøyri, et prisbelønt og vernet trehusmiljø fra 17- og 1800-tallet med 161 bygninger i blant annet sveitserstil. Minst tre bygninger i det vernede området er nedbrent, hvorav ett hadde status som fredet, oppgir kommunen på sine hjemmesider. Foto: Øystein Venås Vis mer

- Dette er en stor katastrofe først og fremst for de som er berørt, både direkte og for alle som har tilknytning til Lærdalsøyri. Jeg håper naturligvis at man nå får kontroll over brannen, sier Ibenholt til Dagbladet.

Han forteller at det tette trehusmiljøet som finnes i Lærdalsøyri er ekstra sårbart for en storbrann.

- Særlig sterk vind gjør en sånn type bebyggelse ekstra sårbar. I Lærdalsøyri er mange av bygningene gamle trehus. De står tett ansamlet, sier han.

- Bevilget sikkerhetstilskudd Han forteller at Riksantikvaren har vært oppmerksom på at en brann i denne delen av bygda ville kunne få alvorlige konsekvenser, nettopp fordi store deler av bebyggelsen består av gamle trehus.

- For noen år siden bevilget Riksantikvaren tilskudd til sikkerhetstiltak i Lærdal. Dette ble brukt til alarmer, brannposter og i noen grad sprinkel- eller slokningsanlegg, sier han.

- Er det blitt fryktet en slik storbrann?

- I slike tette trehusmiljøer kan en brann få store konsekvenser. Derfor har kommunen fått midler til å iverksette tiltak for å redusere risikoen, og en del av disse tiltakene er blitt iverksatt, sier Ibenholt.

- Nasjonal interesse Bygningsmiljøet i Lærdalsøyri er typisk for Norge, og det finnes mange slike bebyggelser langs kysten, ifølge ham.

- Dette er en viktig del av norsk identitet. Lærdalsøyris eldre trehusbebyggelse er en bebyggelse som er av nasjonal interesse, og som har verdi først og fremst fordi det er en tett ansamling av trehus, sier Ibenhold.

STORBRANN: Minst 30 bolighus er brent ned og totalskadd i storbrannen i Lærdal.
Foto: Arne Veum / NTB scanpix
STORBRANN: Minst 30 bolighus er brent ned og totalskadd i storbrannen i Lærdal. Foto: Arne Veum / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart