Nazcalinjene i Peru:

168 funn vekker oppsikt

Flere hundre figurer av dyr er funnet i Peru. Men forskerne skjønner ikke hvorfor motivene er der.

NYE FUNN: Forskere ved Yamagata-universitetet i Japan har gjort en rekke funn av figurer i åssidene ved Nasca i Peru. Foto: Yamagata University/Handout via REUTERS / NTB
NYE FUNN: Forskere ved Yamagata-universitetet i Japan har gjort en rekke funn av figurer i åssidene ved Nasca i Peru. Foto: Yamagata University/Handout via REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nazcalinjene har gjennom åras løp vakt mye oppsikt for de mange hundre figurene og tegninger i åssidene ved byen Nasca i Peru. Nazcalinjene har også havnet på Unescos verdensarvliste.

I løpet av åra har det blitt gjort flere hundre funn av linjer av figurer i landskapet, såkalte geoglyfer. Etter to års arbeid har peruanske og japanske forskere ved Universitetet i Yamagata i Japan funnet ytterligere 168 nye motiv, av blant annet mennesker, katter, slanger, hvaler og fugler.

2000 år gamle

Funnene er anslått til å være over 2000 år gamle, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Totalt har 358 geoglyfer blitt funnet i området, som befinner seg 400 kilometer utenfor Perus hovedstad Lima, skriver Yamagata-universitetet.

Under den nye forskningen har åssidene blitt undersøkt ved hjelp av droner, og kameraer, og på den måten har de nye motivene blitt funnet.

Arkeolog Jorge Olano, som har ledet arbeidet, sier at motivene er mellom to og seks meter lange. Det er imidlertid svært uklart hvorfor motivene i det hele tatt eksisterer, hvordan de ble formet og hva som var hensikten med geoglyfene, skriver Reuters. Det man vet er at figurene er laget av inkaenes forgjengere.

KROKODILLEANGREP: Besøkene i dyreparken blir hysteriske når de blir vitne til et dobbelt krokodille angrep på et uskyldig dyr. Vis mer

- Bare fem prosent er funnet

Funnene gjort av forskerne fra Yamagata føyer seg inn i rekka av flere funn som har blitt gjort i området. De første funnene ble gjort med fly over området på 1930-tallet, skriver National Geographic.

Siden den gang har flere forskere deltatt for å lokalisere geoglyfene. Siden 2004 har forskerne gjort funn av 190 motiv i området, men områdets terreng har gjort arbeidet med å finne motivene svært vanskelig.

FORVIRRER: Dette er et av funnene som har blitt gjort. Det er fortsatt uklart hvorfor figurene eksisterer. Foto: Yamagata University/Handout via REUTERS / NTB
FORVIRRER: Dette er et av funnene som har blitt gjort. Det er fortsatt uklart hvorfor figurene eksisterer. Foto: Yamagata University/Handout via REUTERS / NTB Vis mer

Grunnen til at det tok flere tusen år før funnet ble gjort skal være fordi at de fleste av funnene bare er synlige fra lufta.

Det er imidlertid grunn til å tro at det nye funnet ikke vil bli det siste. Den peruanske arkeologen, Luis Jaime Castillo, anslo overfor The Guardian i 2020 at bare fem prosent av alle motivene, så langt er funnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer