Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

169 er coronasmittede i Norge

I løpet av det siste døgnet har 22 nordmenn fått påvist det nye coronaviruset.

NYE SMITTEDE: 22 nye smittede i Norge søndag, der flere kommer fra skiferie i Østerrike. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser på dagens pressekonferanse at 169 nordmenn nå er smittet av det nye coronaviruset.

En av dem er 56 år gamle Trude Ravndal fra Sandnes, som testet positivt på viruset torsdag denne uka.

I løpet av det siste døgnet har 22 nordmenn fått påvist smitte.

Skisteder

De aller fleste personene er enten smittet i utlandet eller er nærkontakter til disse. Til sammen er minst 91 smittet i forbindelse med reise til Italia og 18 i forbindelse med reise til Østerrike, hvorav minst 10 har vært i skistedet Ischgl.

- Vi har fortsatt en intens innsats med smitteoppsporing i samarbeid med kommunehelsetjenesten som er berørt i de enkelte tilfeller, sier områdedirektør Geir Bukholm, Folkehelseinstituttet.

- Vi har de siste dagene sett at det er stadig flere smittede som nylig har kommet hjem fra skisteder i Østerrike. Vi anbefaler derfor at alle som får luftveissymptomer etter å kommet hjem fra disse områdene, ringer fastlege eller legevakt slik at testing kan vurderes, legger han til.

Skjerpet rådene

I går utvidet FHI lista over områder med utbredt smitte til å gjelde alle regioner nord for Roma.

Samtidig fortalte helsedirektør Bjørn Guldvog at de nå vil skjerpe anbefalingene sine.

- Vi utvider anbefalingen om hvem som bør holde seg hjemme til alle personer som har vært i områder med vedvarende smitte av coronavirus, sier han og viser til at disse områdene er definerte på FHI nettsider.

- Dette gjør vi av et føre-var-hensyn, la han til.

- Det betyr at alle som har vært i områder med vedvarende smitte skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke, understreket Guldvog.

Håndhilsning

Den andre, nye anbefalingen til helsedirektøren gjelder håndhilsning.

- Jeg anbefaler at alle aktører i helse - og omsorgstjenesten nå søker å finne alternative måter til håndhilsning, sier Guldvog.

- Jeg mener også at det er klokt at vi all nå alle i ulike sammenhenger utviser større forsiktighet med håndhilsning og klemming, legger han til.

Hele Norges coronakart