BLODSPOR: Det var fotavtrykk med blod på etter at den siktede ble skutt på busstasjonen i Trondheim sentrum mandag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLODSPOR: Det var fotavtrykk med blod på etter at den siktede ble skutt på busstasjonen i Trondheim sentrum mandag kveld. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

DOBBELTDRAP I TRONDHEIM

17- og 19-åring drept i Trondheim. Ung mann siktet for forsettlig drap.

Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) drept i en bolig i Trondheim mandag. - Aner ikke hva som kan ha trigget det.

TRONDHEIM (Dagbladet): De to unge enslige mindreårige asylsøkere Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) ble i går drept i en bolig i Trondheim sentrum.

De to vil bli obdusert i dag. Tilstanden til den skadde, som har mottatt behandling ved St. Olavs hospital, er fortsatt alvorlig men stabil, opplyser Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Det samme gjelder for den siktede i saken, som ble skutt i beinet av politiet.

ÅSTED: Drapene skjedde i en bolig i Trondheim sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTED: Drapene skjedde i en bolig i Trondheim sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han er siktet for forsettlig drap på to personer, og vil framstilles for fengsling når det lar seg gjøre.

Alle de fire involverte er av afghansk opprinnelse og var enslige mindreårige asylsøkere i Trondheim.

Møte en halvtime før

Samtidig er det et stort apparat i kommunen som er i sorg.

Trondheim ble i 2017 kåret til Norges beste kommune på bosetting i 2016. Det året tok de inn 123 mindreårige asylsøkere, rekordantall for en norsk kommune noensinne.

DOBBELTDRAP: Oppvekstsjef i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid, sier at de ikke hadde noen indikasjoner på at noe var under oppseiling før en tenåring drepte to andre ungdommer i Trondheim sentrum i går. Reporter: Trym Mogen. Video. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå er de blitt rammet av en stor tragedie. To personer er døde og én er kritisk skadd etter vold i en av boligene deres mandag ettermiddag. En dobbeltdrapssiktet mindreårig flyktning ble skutt i beinet av politiet på bussterminalen i byen. Alle de involverte er 18 og 19 år gamle og var bosatt av kommunen.

SKUTT I BEINET: Den siktede mannen ble skutt i beinet av politiet på busstasjonen i Trondheim. Mandag morgen ble blodrester vasket fra gulvet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUTT I BEINET: Den siktede mannen ble skutt i beinet av politiet på busstasjonen i Trondheim. Mandag morgen ble blodrester vasket fra gulvet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De enslige mindreårige har tett oppfølging fra kommunen. Bare en halvtime før drapene i går, var en kommunalt ansatt og så til en av de involverte.

- Det var en ordinær oppfølging på boligen om hvordan han hadde det den kvelden. Alt så på tidspunktet ut til å være helt i orden. Det var ikke noe engstelse, frykt eller noe som tilsa at noe slikt skulle skje, sier kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, til Dagbladet.

- Veldig lei seg

- Har det kommet noen varsler eller faresignaler?

ÅSTED: Politiet har siktet en ung mann for dobbeltdrap i Trondheim. Kommunen antar at alle de involverte er enslige mindreårige asylsøkere. Video: Lars Eivind Bones / reporter: Trym Mogen Vis mer Vis mer Vis mer

- Ikke spesifikt knyttet til de personene så vidt vi vet. Per nå vet vi ikke så mye om hendelsesforløp. Vi kjenner heller ikke motiv eller hva som kan ha trigget situasjonen, sier hun.

Hun forklarer at de som har oppfølgingsansvar i kommunen har tett kontakt med de enslige mindreårige.

- De kjenner hverandre. De enslige mindreårige har få faste personer å forholde seg til fordi det skal være trygge relasjoner, sier Nereid, og forklarer at kontakt og oppfølging kan skje daglig.

- Jeg var med de med oppfølgingsansvar i går kveld og utover natta. De er veldig lei seg, sier hun.

LEI SEG: Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Cammila Trud Nereid, sier flere ansatte i kommunen tar drapene tungt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEI SEG: Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Cammila Trud Nereid, sier flere ansatte i kommunen tar drapene tungt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge Nereid har personene status som enslige mindreårige fram til de er 20 år gamle. Hun sier de fire involvert ikke bodde sammen.

- Det er ikke slik at de fire har bodd sammen, sier hun.

Pårørendesenter

Det er omkring 200 enslige mindreårige i Trondheim. Alle disse er å anse som pårørende, ifølge Nereid.

- Det er opprettet et pårørendesenter for ungdommer og voksne. Dette er også en stor påkjenning for de ansatte som har hatt med disse å gjøre.

Nereid sier de enslige mindreårige er en gruppe kommunen følger tett.

- Det er den mest sårbare gruppa ungdommer vi har i kommunen, de har en bagasje vi som har vokst opp i trygge Norge ikke kan fatte hvordan er. Dette er tragedie som berører alle, sier hun.